Home

Achtergrond

Olie spoelt aan in moerasgebieden

De olie uit het olielek in de Golf van Mexico is gisteren in de moerasgebieden van de Amerikaanse staat Louisiana aangespoeld.

Het gaat om een siroopachtige dikke laag olie die langzaam maar zeker het fragiele ecosysteem binnendringt. Dat heeft de gouverneur van de staat, Bobby Jindal, bekendgemaakt.

,,De dag die we allen gevreesd hebben is aangebroken. De olie is hier en we weten dat er nog meer komt', aldus Jindal na een boottrip in de buurt van Venice. Eerder werden her en der al kleine beetjes aangespoelde olie gesignaleerd, maar nu is er sprake van een ,,significante hoeveelheid''.

Jindal vroeg nogmaals aan het Amerikaanse leger een plan goed te keuren, waardoor over een lengte van 80 kilometer zandduinen in zee kunnen worden aangelegd. De 350 miljoen dollar kostende duinen kunnen de olie tegenhouden. De plannen voldoen echter nog niet aan de eisen van het leger, waardoor de aanleg steeds weer uitgesteld wordt.

De moerasgebieden aan de kust van Louisiana zijn de kraamkamer van de Golf van Mexico. Garnalen, oesters, krabben en vissen leven in de zogeheten wetlands. Het gebied is zeer moeilijk schoon te maken, waardoor de olie nog tientallen jaren schade aan zou kunnen richten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.