Home

Achtergrond 316 x bekeken

Oldambt scoort op waterefficiëntie

Akkerbouwers in het Groninger Oldambt gaan relatief zuinig met water om bij de teelt van tarwe.

Dat is een van de conclusies van Sander Zwart, die morgen in Delft promoveert op het waterverbruik in de wereldwijde akkerbouw. Zwart is gespecialiseerd in irrigatie en de interpretatie van satellietbeelden (remote sensing). Hij heeft voor zijn promotieonderzoek met behulp van satellietbeelden gekeken naar het waterverbruik voor de teelten van tarwe, mais, katoen en rijst. Oldambt­ster graanboeren produceren gemiddeld 1,39 kilo tarwe per kubieke meter water. Graanboeren in de Nijldelta doen het beter, met een gemiddelde opbrengst van 1,52 kilo graan per kubieke meter water.

Zwart zegt dat met name in droge gebieden nog belangrijke verbeteringen kunnen worden bereikt door te investeren in zowel het vasthouden van (regen-)water als het gebruik van voldoende kunstmest. "Boeren lopen een financieel risico als ze kunstmest gebruiken, terwijl er geen regen valt. En dus investeren ze daar niet in. Uit mijn onderzoek blijkt dat een gecombineerde investering in kunstmest en irrigatie forse verbeteringen kan opleveren."

Toch zal ook in waterrijke gebieden kritisch gekeken moeten worden naar het waterverbruik. Zwart: "In droge zomers zijn waterschappen al noodgedwongen overgegaan tot het binnenlaten van zout water in het Westland."

Zwart voorspelt dat maatregelen om zuiniger met water om te gaan onontkoombaar zijn, omdat de wereldbevolking groeit. De mens heeft schoon water nodig, maar er is ook meer water nodig voor de teelt van voedingsgewassen.

Illustratie Sander Zwart

De waterproductiviteit van tarwe in het Oldambt. Lichtgroene kleuren geven een waterproductiviteit aan van 1,1 kilo per kubieke meter verbruikt water en donkergroen is ongeveer 1,6 kilo tarwe per kubieke meter water.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.