Home

Achtergrond 165 x bekeken

Obama verlengt verbod op olieboringen in zee

De Amerikaanse president Barack Obama verlengt het verbod op het boren naar olie in de zee met zes maanden.

Obama kondigt ook meer controle over de olie-industrie en strengere veiligheidsmaatregelen aan. Dat meldde een medewerker van het Witte Huis.

Obama heeft een onderzoekscommissie ingesteld om de oorzaken van het lek in de Golf van Mexico te onderzoeken. Totdat de bevindingen van de onafhankelijke commissie bekend zijn, zal er geen onderzoek plaatsvinden naar mogelijke boorplaatsen voor de kust van Alaska. Ook zal bij de kust van de Amerikaanse staat Virginia een leasecontract voor een booreiland niet doorgaan.

De aankondigingen zijn een tegenslag voor het wetsvoorstel van Obama omtrent energie, dat op dit moment wacht op goedkeuring van de Amerikaanse Senaat. Een belangrijk onderdeel van dit voorstel is een verdere uitbreiding van zeeboringen naar olie.

Een door de Britse oliemaatschappij BP geleased booreiland zonk kort na een explosie op 20 april. Bij de ramp kwamen elf arbeiders om het leven. Het booreiland stond in de Golf van Mexico, circa 80 kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Experts hebben een gat waardoor de olie in zee stroomt tot op heden niet kunnen dichten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.