Home

Achtergrond

OM eist 4 jaar cel tegen Paarlberg

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor een volle rechtbank vier jaar gevangenisstraf geëist tegen zakenman Jan-Dirk Paarlberg.

Het OM acht Paarlberg onder meer schuldig aan het witwassen van de miljoenen die misdaadkopstuk Willem Holleeder heeft afgeperst van zakenman Willem Endstra.

De aanklager noemde Paarlberg een onmisbare en ideale schakel voor Holleeder, doordat hij onbekend was en "een toonbeeld van onkreukbaarheid met wereldwijde contacten''.

Endstra werd in 2004 geliquideerd. Paarlberg zou ongeveer 17 miljoen euro van Endstra hebben ontvangen op zijn rekeningen in Nederland en Zwitserland. In de lezing van Paarlberg hadden de betalingen van Endstra echter te maken met het ontvlechten van hun samenwerking.

Voor witwassen van de afpersingsmiljoenen van Holleeder eiste het OM drie jaar, voor de overige feiten anderhalf jaar. Op het totaal werden zes maanden in mindering gebracht wegens de lange duur van het onderzoek en omdat er aanwijzingen zijn dat Paarlberg onder druk is gezet de betalingen van Endstra te ontvangen, aldus het OM.

Advocate Bénédicte Ficq van Paarlberg vindt de eis onbegrijpelijk. ,"Het OM steunt erg sterk op aanwijzingen dat mijn cliënt door Holleeder gedwongen is en dus slachtoffer is'', aldus Ficq. "De eis van drie jaar voor witwassen is dan onverteerbaar.''

Het OM had twee dagen nodig om na een bijna 180 pagina's tellend requisitoir tot een eis te komen. Ongeveer elk uur gelastte de rechtbank een kleine pauze in, rekening houdend met de nierbekkenontsteking van Paarlberg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.