Home

Achtergrond

Notering voertarwe naar hoogste niveau dit seizoen

De HPA-notering voor voertarwe is naar het hoogste niveau gestegen dit seizoen.

De tarweprijs stijgt voortdurend doordat onduidelijk is hoeveel tarwe nog op voorraad ligt in de EU. Door de lage eurokoers is veel tarwe geëxporteerd.

Bovendien hebben binnenvaartschippers in Frankrijk vaarwegen geblokkeerd. De schippers willen dat de overheid vaste bodemtarieven instelt vanwege de lage vrachtprijzen. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw gaan de schippers in België morgen ook vaarwegen blokkeren. "Dit belemmert de aanvoer uit Frankrijk. Dat duwt de prijzen extra omhoog."

Ook heeft Spanje de invoer van mais geblokkeerd uit Argentinië vanwege de vondst van verboden bestrijdingsmiddelen, zegt de woordvoerder. "Argentinië is het enige land waar de EU volop niet-transgene mais kan kopen. Oekraine is uitverkocht. De importblokkade duwt de maisprijs op. Dat heeft effect op de tarweprijs. Op de stijging aanhoudt is niet te voorspellen. De graanprijzen in de VS en Canada stijgen niet mee. Er is genoeg graan op voorraad in de wereld."

Of registreer je om te kunnen reageren.