Home

Achtergrond 213 x bekeken 4 reacties

'Noordse woelmuis naar Oostvaardersplassen'

De noordse woelmuis moet een groot leefgebied krijgen, waar het beestje zich rustig kan voortplanten.

De Oostvaardersplassen zouden daarvoor heel geschikt zijn. De noordse woelmuis is het enige gewervelde zoogdier dat alleen in Nederland voorkomt, maar wordt ernstig met uitsterven bedreigd.

Dat schrijven Wouter Helmer, directeur van ARK Natuurontwikkeling, en onderzoeker Johan Thissen van de Zoogdiervereniging dinsdag in een artikel op Natuurbericht.nl. Beide natuurwetenschappers constateren dat de achteruitgang van de zoogdieren in Nederland tot stilstand is gekomen, maar dat voor een aantal soorten meer actie nodig is om uitsterven te voorkomen. Behalve de noordse woelmuis noemen ze onder meer de eikelmuis, die alleen nog in Zuid-Limburg leeft, de wezel, de hermelijn en de haas.

De zoogdierenstand heeft zich in de afgelopen goed kunnen redden door minder vervuiling, meer natuurontwikkeling en minder bejaging, aldus Helmer en Thissen. Met soorten als de vleermuis, de zeehond en de bruinvis gaat het goed, al zijn de tuimelaar en de dolfijn definitief uit de Nederlandse wateren verdwenen. Met hoefdieren als herten, reeën en wilde zwijnen gaat het zelfs zo goed, dat er tegenwoordig steeds discussies zijn over extra afschot, omdat de dieren overlast veroorzaken.

De zoogdieren varen wel bij de veranderde houding tegenover natuur, denken de natuurbeschermers. Vroeger beschouwden boeren wilde dieren vooral als lastig, maar de stedeling van tegenwoordig wil juist dieren zien in de natuur als een soort extra attractie. Om die reden hebben voorheen bedreigde diersoorten als de das, de vos en de steenmarter zich prima kunnen herstellen. "Je vindt ze 's nachts bij de friettent, net als wilde zwijnen'', schrijven Helmer en Thissen. Beiden verwachten dat het niet lang meer zal duren voor de wolf en de lynx definitief in Nederland opduiken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Tom het wachten is op wolven en lynxen die via de achterhoek de duinen gaan bewonen. Feest voor de touristen en de pluimvee liefhebbers in die gebieden. Ons land is echt te klein voor zoveel zoogdieren inclusief 16 milj. mensen

 • no-profile-image

  Edel Schweine

  Lekker....een supertje speciaal!!! Daarna gaan we altijd lekker een tuintje bulldozeren.

 • no-profile-image

  Tinus Plotseling

  juist door de komst en uitbreiding van de natuurgebieden is de weidevogel bijna verdwenen.... alle predatoren, door de wet beschermd, vinden en dankbaar thuis in de onmetelijke ruigte. een weidevogel moet het hebben van het boerenland....en wordt juist door alle gesponsorde predatoren belaagd. natuurbeheer door de grote terreinbeherende organisaties stinkt (in de oostvaardersplassen letterlijk)
  en wees eens eerlijk: zwijnen, vossen en marters bij de friettent, hoe natuurlijk is dat???

 • no-profile-image

  Tom

  Waar ik mij het meest aan stoor is de uitspraak dat de boeren vroeger wilde dieren vaak als lastig beschouwden.
  En dat de stedeling van tegenwoordig juist dieren wil zien als extra attractie.
  Moeten we een soort dierentuin natuur gaan creëren waarin de steenmarter inmiddels al een ware plaag is geworden voor zowel mens als dier?
  Op de Oostvaarders plassen wemelt het bovendien van de vossen, die dan eerst volledig aan de frietjes gezet dienen te worden anders komt er van dat muisje weinig terecht, vrees ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.