Home

Achtergrond 185 x bekeken

Noord-Korea verbreekt alle banden met zuiden

Noord-Korea verbreekt alle banden met Zuid-Korea.

Maandag had Zuid-Korea het opschorten van de onderlinge handel met het verarmde Noord-Korea bekendgemaakt. Seoul wilde alleen een uitzondering maken voor het industriegebied Kaesong, vlak over de grens in het noorden, dat door beide staten gezamenlijk wordt gerund, en voor humanitaire hulp aan Noord-Koreaanse kinderen.

Noord-Korea kondigde echter dinsdag aan dat het al het Zuid-Koreaanse personeel in Kaesong het land uit wil zetten. In het industriegebied maken Zuid-Koreaanse bedrijven gebruik van goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten, een belangrijke bron van inkomsten van het noorden.

Ook onderbreekt het noorden alle communicatielijnen met het zuiden. Pyongyang wil ook geen Zuid-Koreaanse vliegtuigen en schepen meer toelaten in zijn territoriale wateren en luchtruim. Noord-Korea liet tevens weten dat het het niet-aanvalsakkoord tussen noord en zuid "totaal afschaft''.

Aanleiding voor de verhoogde spanningen tussen de Korea's is de ondergang van de Zuid-Koreaanse korvet Cheonan, die 26 maart door een torpedo werd getroffen voor de kust van een Zuid-Koreaans eiland niet ver van de Noord-Koreaanse zuidwestkust. Daarbij kwamen 46 van de 104 opvarenden om het leven. Vorige week wees een Zuid-Koreaans onderzoek, waarbij ook buitenlandse experts betrokken waren, uit dat het schip werd getorpedeerd door Noord-Korea. Pyongyang zegt dat de zuiderlingen bewijsmateriaal hebben gemanipuleerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.