Home

Achtergrond

Nieuwe techniek tegen schimmels in graan

Het Amerikaanse bedrijf SCI Protek heeft wereldwijd patent gekregen op een nieuwe methode om schimmelziekten te bestrijden in graan.

De techniek is ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en de Amerikaanse universiteit van Ohio. De techniek bestaat uit een gist dat op het graan wordt gespoten. Het gist komt van nature voor op de aren van tarwe en gerst. Het gist is meer dan tien jaar getest in kas- en veldproeven.

Het blijkt dat het gist bijna net zo goed voldoet als chemische schimmelbestrijders. Bovendien stellen de onderzoekers dat als het gist wordt gebruikt in een bestrijdingsprogramma, dat dan minder snel resistentie ontstaat bij de graanschimmels tegen chemische middelen.

De onderzoekers denken dat de vinding een belangrijke ontwikkeling is om de vorming van mycotoxinen (DON) in graan tegen te gaan. Deze schimmelgifstoffen zijn giftig voor mens en dier.

SCI Protek, het USDA en Ohio University testen nu welke doseringen van het gist nodig zijn voor een effectieve bestrijding van schimmels in tarwe en gerst. Daarna wordt een toelating aangevraagd in de VS als gewasbeschermingsmiddel. Het onderzoek wordt voortgezet naar andere gewassen, zoals mais, pinda’s en noten.

Of registreer je om te kunnen reageren.