Home

Achtergrond 1 reactie

Niet waterdicht

Bijna een half jaar nadat een schip met biologische mais uit Oekraïne de haven van Rotterdam invoer, blijkt dat het vervuild was met dioxine.

Betrokken partijen wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en voedselveiligheidsorganisatie TrusQ zetten vraagtekens bij de gevoeligheid van de de tests die het Rotterdamse laboratorium TLR heeft gebruikt voor de analyse. Tegelijkertijd twijfelt het laboratorium ernstig aan de juistheid van het monster dat nota bene door de koper vanuit Oekraïne werd opgestuurd voordat de vracht werd verscheept. Vast staat dat in het eerste monster geen dioxine is gevonden, terwijl in bewaarde monsters uit het schip wél dioxine is aangetoond.

Dioxine blijft een lastig stofje. De toegestane gehaltes zijn zo laag dat de meetonzekerheid gelijk is aan de gevonden waardes. Dit maakt het analyseren van veevoer op dioxine erg variabel en daarmee onbetrouwbaar: het kan nét boven maar ook nét onder de toegestane waarde liggen.

Tegelijkertijd staan deze analyseresultaten aan de basis van veilig voedsel. De volksgezondheid is volgens de VWA niet in gevaar is geweest. Gelukkig. Maar het is wel een teken dat er snel een veiliger en beter systeem moet komen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    marco

    wie is hierweer de lul, juist ja de boer

Of registreer je om te kunnen reageren.