Home

Achtergrond 1 reactie

Niet onschuldig

Dat de marges in de voedselketen onevenredig zijn verdeeld, zal niemand meer ontkennen.

Nadat onlangs de Nederlandse politiek zich in een driedaagse hoorzitting over het onderwerp heeft gebogen, deed het Europees Parlement dit vandaag nog eens dunnetjes over. Naar aanleiding van het verslag van Europarlementariër en boer José Bové bediscussieerden deskundigen en belanghebbenden de lastige positie van de boer.

Volgens Bové is regelgeving noodzakelijk om de grootste excessen te voorkomen. Hij wil onder meer dat handel en detailhandel meer openheid van zaken geven over marktmacht en marges. De supermarkten vinden dat niet nodig. Zij dragen naar eigen zeggen geen schuld aan de problematiek en wijzen naar verwerkers en handelaren.

Daarmee wast de detailhandel, hier bij monde van Xavier Durieu van Eurocommerce, wel erg gemakkelijk zijn handen in onschuld. De Nederlandse koepelorganisatie CBL laat vaak hetzelfde geluid horen. Natuurlijk is het niet de enige partij die verantwoordelijk is voor de scheve verhoudingen in de voedselketen, maar wel een heel belangrijke. Daarmee bewijzen de supermarkten het gelijk van Bové: wil er wat veranderen, dan is regelgeving hard nodig.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  melk is zuivel en

  1liter melk wordt bij de boerdeij opgehaald met grote tankauto voor € 0,30 inclusief btw.
  1 liter brandstof voor de tractor wordt op de boerderij met grote tankauto gelost voor:€ 0,85 inclusief btw.
  Hoezo MARGE,S ?
  De beste tijden ooit voor energie leveranciers en zuivelverwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.