Home

Achtergrond

Netanyahu toch niet naar Washington

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu breekt zijn bezoek aan Canada en de Verenigde Staten toch vroegtijdig af in verband met de crisis die is ontstaan na de Israëlische militaire operatie tegen een hulpkonvooi op weg naar Gaza.

Dat heeft het kantoor van de premier vandaag bekendgemaakt.

Eerder op de dag had de woordvoerder van Netanyahu nog laten weten dat de reis gewoon door zou gaan. De premier is sinds vrijdag in Canada. Voor dinsdag stond een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama op het programma.

Israëlische commando's enterden maandagmorgen vroeg de zes schepen in internationale wateren. Bij de actie vielen volgens het leger tien doden. Israëlische media maakten melding van negentien doden. Netanyahu liet weten de strijdkrachten "volledig te steunen''.

Netanyahu zei verder het verlies van mensenlevens "diep te betreuren''. Maar volgens de premier moesten de Israëlische commando's die deelnamen aan de actie "hun levens verdedigen''.

Obama heeft er begrip voor dat Netanyahu zijn bezoek afbreekt en huiswaarts keert, meldde een woordvoerder van het Witte Huis. Obama heeft Netanyahu telefonisch laten weten dat het belangrijk is "alle feiten'' uit te zoeken over het incident.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.