Home

Achtergrond

Nederlandse tomaten best in residu-onderzoek

Nederlandse cherrytomaten komen in een Duits residu-onderzoek van Greenpeace als beste naar voren.

Greenpeace onderzocht 23 monsters, waarvan 3 Nederlandse. Daarin vond de organisatie gemiddeld 0,3 middelen. Daarmee zijn alle Nederlandse monsters volgens Greenpeace aanbevelingswaardig. De tomaten uit Senegal scoorden het slechtst. Deze tomaten bevatten gemiddeld 3,7 verschillende stoffen. Overigens werd op geen van de tomaten een overschrijding van de wettelijke normen aangetroffen.

Greenpeace stelde op basis van het onderzoek bij 60 monsters vast dat minder tomaten geheel vrij zijn van resten van bestrijdingsmiddelen. Bij de gangbare soorten werd in 92 procent van de gevallen resten aangetroffen. Ook werden meer verschillende middelen aangetroffen.

Bij het onderzoek naar trostomaten kwam 23 van de 29 monsters uit Spanje. De resultaten waren slechter bij deze tomaten. Greenpeace vond in 97 procent van de monsters resten van bestrijdingsmiddelen die hoger lagen dan 0,01 milligram per kilo tomaat. Deze tomaten voldoen aan de wettelijke normen, maar Greenpeeace roept klanten op voorzichtig te zijn met deze tomaten. De winkelketens Rewe en Tengelmann scoren het slechtst met gemiddeld 6,2 verschillende stoffen per monster (Rewe) en 5,2 voor Tengelmann.

Of registreer je om te kunnen reageren.