Home

Achtergrond 159 x bekeken

’Nederlandse economie aan de beterende hand’

Economen zijn positief over de groei van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal.

”Het groeicijfer is minder hoog dan in voorgaande kwartalen, maar de onderliggende ontwikkeling is positief. De Nederlandse economie zit nog duidelijk op de weg naar herstel”, aldus hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING.

”Over het geheel genomen ziet het er goed uit”, zei ook econoom Nico Klene van ABN Amro. Beide economen waren vooral te spreken over de toename van de consumptie en de bedrijfsvoorraden ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De hogere bestedingen waren onder meer te danken aan de koude winter, waardoor huishoudens meer moesten stoken. Daarnaast namen de autoverkopen toe omdat kopers de laatste kans grepen om te profiteren van de slooppremie. ”Maar ook zonder die factoren was er een duidelijke plus. Die was sterker dan verwacht”, aldus Kalshoven.

De toename van de voorraden wijst erop dat bedrijven de vraag weer zien aantrekken. Mede daardoor groeide de invoer afgelopen kwartaal harder dan de uitvoer. Klene vergeleek die situatie met het herstel van een patiënt. ”Iemand die ziek is heeft geen zin om te eten, maar als je beter wordt, neemt de eetlust weer toe.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.