Home

Achtergrond 3 reacties

'Nederlands product dupe van buitenlandse problemen'

De exportbelemmering voor groenten naar Rusland lijdt tot schade.

Dat zeggen Nederlandse exporteurs. "Het is een kwalijke zaak dat Nederlands product de dupe wordt van problematisch buitenlands product in re-export", zegt uienexporteur Jaap Wiskerke.

Rusland erkent het Nederlandse Kwaliteites-Controle-Bureau (KCB) sinds afgelopen weekeinde niet meer als inspecteur. Het gevolg is dat vrachten worden tegengehouden, routes via buitenlandse keuringsinstanties moeten lopen en dat vanwege de onzekerheid prijzen zakken. Wiskerke: "Dit kost tijd en geld. We hebben vrijdagnacht doorgewerkt om zoveel mogelijk uien op transport te krijgen. Het KCB is zaterdagmiddag nog komen keuren."

Pieter Zee van handelsonderneming JP Beemsterboer noemt de situatie een vervelend probleem. "Als iets niet goed is, kun je het weigeren. De hele handel stop zetten, gaat te ver. We worden onterecht gestraft."

"Wij rijden gewoon door op Rusland”, zegt peenhandelaar Jos de Boer. “Dit is een politiek spel. Het KCB doet haar werk heus goed, hoewel ik het op zich overbodig vind. Want klant is koning. Wat ze willen hebben, krijgen ze. Ook nu."

Lees ook: Rusland weigert groente en fruit

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Uit de reactie blijkt daqt deze handelaar in feite het niet veel kan schelen wat en waar hij verkoopt.....als ie maar verkoopt. Wat een heerlijke VOC mentaliteit.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom erkennen we niet dat Rusland zijn eigen Winkel beschermt en tevens graag goedkoop inkoopt bij >vriendjes<. Een paar dagen / weken geen Nedelandse slaof tomaten wordt voor de heer Poetin echt geen politiek probleem en de Vrijhandels verdragen zijn net als vele andere (bilaterale) verdragen voor de Russische Bureaucraten vroeger niet en nu niet een punt van discussie. Wees er van doordrongen dat de >BEER< doet wat hij WIL.

 • no-profile-image

  gert

  Deze handelaar neemt dezelfde marge op een goedkoop of dure ui heerlijk is dat toch altijd geld verdienen (over de rug van een ander)

Of registreer je om te kunnen reageren.