Home

Achtergrond

Nederlands kind overleeft vliegtuigcrash

Een Nederlands jongetje heeft op miraculeuze wijze de vliegtuigcrash bij Tripoli overleefd.

Een Libische minister maakte enkele uren na de crash bekend dat het kind is opgenomen in een ziekenhuis en dat het in goede gezondheid verkeert. De overige 103 inzittenden van de Airbus A330 van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways verloren het leven toen het toestel vlak voor landing explodeerde.

De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde op basis van de Libische luchtvaartautoriteiten dat het toestel een technisch defect had, dat kort voor de landing aan het licht kwam. De onderneming kon deze informatie nog niet bevestigen. De autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land sluiten terrorisme uit als oorzaak voor de ramp. Het Libische persbureau Jana meldde dat de zwarte doos inmiddels is gevonden.

Vlucht 8U771 was afkomstig uit Johannesburg in Zuid-Afrika en had volgens de Britse omroep BBC Londen Gatwick als eindbestemming na een tussenstop in Tripoli. Daar zou het toestel vanmorgen om 06.10 uur landen.

Meer Nederlanders

Aan boord waren 93 passagiers en elf bemanningsleden. Naast 22 Libiërs, onder wie de elf bemanningsleden, waren er ook Zuid-Afrikanen, Britten en mensen van andere nationaliteiten aanwezig in de Airbus.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat er meerdere Nederlanders in het neergestorte vliegtuig zaten. Een woordvoerder van het ministerie wilde niet speculeren over het precieze aantal Nederlanders aan boord, zolang daar geen duidelijkheid over is.

De informatie over de enige overlevende van de ramp is tot nog toe niet eenduidig. Het zou volgens Libische functionarissen gaan om een jongetje van acht, negen of tien jaar oud. Eerder werd nog gesproken over een meisje van negen jaar oud.

De Nederlandse ambassade in Tripoli heeft iemand naar de luchthaven gestuurd om poolshoogte te nemen en duidelijkheid te krijgen. Op het ministerie zelf is een crisisteam geformeerd.

De weersomstandigheden waren goed ten tijde van de ramp. Het was woensdagmorgen zonnig in Tripoli.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.