Home

Achtergrond 337 x bekeken

'Nederland regelt olieplatforms beter dan VS'

Nederland heeft olieplatforms beter geregeld dan de Verenigde Staten.

Ook is de situatie gunstiger: olie spuit hier niet, maar moet actief opgepompt worden. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft dat maandag gezegd bij EU-beraad in Brussel.

Nederland verplicht de tien olieboortorens op het eigen continentaal plat om elke drie weken de blow-out preventer te testen. Bovendien moet de preventer hier op het platform staan en niet op de zeebodem liggen zoals bij de desastreuse BP-bron in de Golf van Mexico.

"Gemakkelijk te testen, te onderhouden en desnoods met de hand te bedienen'', stelde Van der Hoeven over de blow-out preventers.

Andere landen rond de Noordzee hanteren een soortgelijke praktijk, volgens minister Van der Hoeven. Ze bepleitte dat de regels voor de controle van de oliebron in een EU-wet komen. "Nederland heeft dat al in een wet geregeld. Voor ons zal de situatie dus niet veranderen.''

Volgens de minister zijn Nederland en andere EU-landen ook beter voorbereid op het opvegen van olie op de golven dan de VS. Hier kunnen vele schepen worden uitgerust met veegarmen. EU-agentschap EMSA heeft een heel netwerk van zulke schepen langs de Europese kusten op afroep klaarliggen: die kunnen te hulp schieten als een land een olievlek zelf niet meer aankan.

De Verenigde Staten hebben eind vorige week al de hulp van Nederland en Spanje ingeroepen bij het opvegen van de olie in de Golf van Mexico.

Door het olielek in de VS stroomt al zes weken lang 2 à 3 miljoen liter olie per dag in de Golf van Mexico. Het lek op 1600 meter diepte blijkt zeer lastig te dichten. De olieramp lijkt de grootste in de Amerikaanse geschiedenis te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.