Home

Achtergrond 374 x bekeken 6 reacties

Nederland grootste exporteur verse groente

Nederland heeft vorig jaar 4,3 miljard kilo verse groente geëxporteerd, 4 procent meer dan in 2008.

Nederland is daarmee voor het derde jaar op rij de grootste exporteur van verse groente ter wereld. Het bedrag dat hiermee gemoeid was vorig jaar 3,5 miljard euro, en dat was 4 procent minder dan in 2008, meldt het Productschap Tuinbouw.

De meest geëxporteerde groenten waren de ui met 2,4 miljard kilo, de tomaat (0,9 miljard kilo) de paprika (0,4 miljard) en de komkommer (0,4 miljard).

Aan vers fruit exporteerde Nederland vorig jaar 2,4 miljard kilo, een daling van 2 procent ten opzichte van 2008. Daarmee was 2.4 miljard euro gemoeid en dat was 9 procent minder dan een jaar eerder. Het meest geëxporteerd werden appel met 0,4 miljard kilo en de peer met eveneens 0,4 miljard kilo.

De re-export wordt voor Nederland steeds belangrijker. In het jaar 2000 was 34 procent van de totale hoeveelheid geëxporteerde verse groente en fruit nog van buitenlandse origine, vorig jaar was dit gestegen naar 52 procent De export van verse groente bestaat voor 32 procent uit wederuitvoer, bij vers fruit is dit 87 procent.

De cijfers van vorig jaar over de wereldhandel in verse groente en fruit zijn nog niet allemaal bekend. In 2008 is wereldwijd 30,8 miljard kilo aan verse groenten geëxporteerd voor een totaalbedrag van 28,8 miljard dollar (meer dan 22 miljard euro). Nederland liet als exporteur toen Mexico, Spanje, China (met elk 3,7 miljard kilo) en de VS (2,1 miljard kilo) achter zich. De meest geëxporteerde groente wereldwijd in 2008 was de ui met 6,4 miljard kilo, gevolgd door de tomaat (6,1 miljard) de paprika (2,3) en de komkommer (1,8).

In 2008 stond Nederland op de elfde plaats op de ranglijst van vers fruit exporterende landen. Die lijst werd aangevoerd door Ecuador, (5,5 miljard kilo) Spanje (5,5) en de VS (5,4). In totaal is in 2008 wereldwijd 62,5 miljard kilo aan vers fruit geëxporteerd voor een totaalbedrag van 50,8 miljard dollar. Het fruit dat wereldwijd in 2008 het meest geëxporteerd werd was de banaan (18,1 miljard kilo) gevolgd door de appel (6,9) sinaasappel (5,7) en mandarijn (3,9).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Prachtige cijfers voor de statistieken en de BV Nederland. Helaas zijn voor de belangrijkste producten de telers prijzen onder de kostprijs gebleven in 2009. Wat is er dan zo mooi aan de >eerste< plaats als de winnaar op sterven na dood ligt. Moet hij het stokje aan een opvolger geven en zelf naar het revalidaite centrum in de hoop ooit weer te kunnen meedoen in deze race???

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Nou Han ik hoop dat je dat schertsend bedoeld. Tuinders moeten eens beter in de spiegel kijken of ze dit allemaal wel zo willen. Maar ja als je eenmaal een handtekening een keer onder een lening plaast dan heb je daarna feitelijk niets meer te kiezen. Het is wel wrang als de bobo s van de bv Tuinbouw Balkenende de ware tuinbouw laten zien......lache man lache.....

 • no-profile-image

  Han

  Teun Tuinder. De BV Nederland heeft baat van deze handel evenals de handelaren, veilingen en alle mensen betrokken bij de inspanning van de primaire producenten. Deze laatsten leven om te werken met als gevolg dit resultaat. Zie het als een amateur top sporter die alles geeft om eens kampioen te worden. Hij verdient ook niets, zijn trainer en begeleiders des te meer als ze hem kampioen "maken".
  Hij is tevreden met de EER en dat moeten BOER en TUINDER ook zijn.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Inderdaad. Wie heeft er baat bij deze positie? De boer en tuinder denk ik niet....

 • no-profile-image

  Han

  Rode Tomaat. Ik bedoel het schertsend maar laat de ondertoon duidelijk zijn. Je hebt volkomen gelijk Kijk af en toe in de spiegel. Ik bedoel met mijn opmerking aan te geven, dat we als primaire sector artikelen als deze lezen en ons dan erg gevlijd voelen! Maar ons niet realiseren dat we de BV Nederland subsidieeren, door het verschil tussen kostprijs en opbrengst prijs zelf bij te passen. onze voormannen lopen met deze grafieken de wereld af en de politiek gebruikt ze om ons voor >gek< te zetten als een stel onterechte klagers, als we wijzen op onze werkelijke cijfers.

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Han dat dacht ik al.....Blijkbaar is de boer en tuinder een zwakke schakel in dit geheel. Zij werken zelden met een positief rendement. De bobo s maar kokketteren met de zogenaamde mooie cijfers. Mensen die hier van wat durven te zeggen worden als afvallige gezien. Of losers...... Ik zou graag eens artikel lezen dat aangeeft dat de tuinbouw zwarte cijfers produceert....reeele zwarte cijfers.......zullen helaas wel rode cijfers blijven....tomaat rood.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.