Home

Achtergrond 215 x bekeken 2 reacties

NMA stemt in met fusie Cehave Landbouwbelang en Agrifirm

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) ziet geen bezwaren in de voorgenomen fusie van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang.

Voor boeren blijft volgens de NMA genoeg concurrentie op de kunstmestmarkt. De NMA besloot begin dit jaar de eventuele fusie nader te onderzoeken. De organisatie wilde meer inzicht in de concurrentieverhoudingen in de meststoffenmarkt na de fusie en dan specifiek in het Noorden. De NMA enqueteerde 1.500 boeren en vroeg informatie op bij diverse aanbieders van kunstmest.

Een gebrek aan concurrentie kan leiden tot hogere prijzen, een verslechtering van de dienstverlening of verschraling van het aanbod. In een eerder onderzoek bleek al dat hiervan bij de andere activiteiten van de coöperaties geen sprake was.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    NMa maakt geen bezwaar tegen samen gaan van >aankoop co-op's<, want er is genoeg concurentie over om mmonopolie te voorkomen. Heeft NMa dan nog niet begrepen dat een aankoop co-op juist bedoelt is om boeren meer macht op de mark te geven, om de prijs bij de fabrikant te verlagen. Co-op 's zijn in principe geen handelsondernemingen, maar ordinaire inkoop organisatie die de vraag van de leden bundelen om zo als 1 man de markt op te gaan en quantum kortingen willen halen. Aan d eleden is het om via hun eigen inbreng de onrganisatie kosten zo laag mogelijk te houden.

  • no-profile-image

    Gerard

    Precies Han, helemaal mee eens!

Of registreer je om te kunnen reageren.