Home

Achtergrond 6 reacties

NAV verwacht geen goed aardappeljaar

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) verwacht geen goed aardappelseizoen.

Dat komt omdat de productie ook dit jaar groter uitvalt dan de vraag, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide.

Persbureau Agra Europe schat dat het aardappelareaal dit jaar 1,7 procent lager uitvalt in Noordwest-Europa dan vorig jaar. Ook de opbrengst daalt door de trage start van het groeiseizoen. Agra Europe schat de productie op 27,5 miljoen ton, inclusief vroege aardappelen. Dat is 1,75 miljoen ton minder dan vorig jaar.

Ook Van der Heide verwacht geen grote verschuivingen in het aardappelareaal. "Ondanks de lage prijzen van het afgelopen seizoen. Telers die stoppen met de aardappelteelt verhuren het land vaak aan andere telers, waardoor het areaal gelijk blijft. Het ontbreekt aan alternatieven. De prijzen voor graan en conservenerwten zijn ook laag."

Van der Heide verwacht dat de productie te groot zal uitvallen voor hogere prijzen. "Dan moet het areaal zeker 10 procent krimpen. Als we kijken naar de verwachte productie van dit jaar vergeleken met die van de afgelopen vijftien jaar en de prijzen in die jaren, dan verwacht ik geen geweldig aardappeljaar. Tenzij het weer de opbrengst beïnvloedt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aardappel

  Opheffen die NAV! Wat een stomme uitspraken. De aarappelen moeten eerst nog groeien. Als je als boer er nu al geen vertrouwen meer in hebt moet je stoppen en een ander vak kiezen.

 • no-profile-image

  x

  Het is toch wel te hopen dat we dit jaar voor de vrije premieres meer gaan beuren als vorig jaar, toen het nog geen 3 ct was.

 • no-profile-image

  hans

  we krijgen een hele hete zomer???????

 • no-profile-image

  rene

  Dit is weer typische de NAV .
  Vinden ze het gek dat maar 10 % van de akkerbouwers lid willen worden .
  Schrijf alleen iets positiefs of meld anders niets.
  De aardappel handel lacht weer erg hard hierom .

 • no-profile-image

  Han

  NAV zet geen toon, die was reeds gezet door de statistische organisaties die de cijfers hebben verzameld en bewerkt. De NAV is hooguit de >boodschapper< en die wordt altijd vervloekt. Ik vraag me af waarom de Boeren in Europa, die altijd zeggen zo goed te zijn georganoseerd in COPA verband geen teelt afspraken kunnen maken over ha 's per bestaande teler in samenspraak met de industrie. De industrie is op termijn ook niet gebaad bij armlastige telers, ontstaan door te lage opbrengst prijzen. Gaan we door met overproductie is de >crisis< nog lang niet voorbij, moet het oog van de orkaan nog komen.

 • no-profile-image

  aardappelteler

  niet erg slim om op deze manier de toon voor de markt te zetten, zeker niet als ja van NAV bent!! Het is veel te vroeg voor speculaties rondom de oogst, is het areaal in heel Europa wel groter?, minder vroege aardappelen, deze zullen niet vroeg aan de kilo's zijn waardoor er sneller geruimd wordt. Dus waarom zo negatief?? Laten we het seizoen afwachten en de markt POSITIEF benaderen, Immers de stemming bepaalt vaak de prijs. Iedereen een goed aardappeljaar toegewenst, ik heb er vertrouwen in!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.