Home

Achtergrond 172 x bekeken

Minister: deel erfpachtgrond Wadden verkopen

Minister Gerda Verburg (LNV) wil een deel van de erfpachtgrond op de Waddeneilanden verkopen aan de erfpachters.

Ze gaat de gemeenten Terschelling, Vlieland en Texel vragen om te bekijken welke gronden daarvoor in aanmerking kunnen komen. Dat heeft de minister vrijdag bekendgemaakt.

Wat betreft de minister gaat het voornamelijk om grond waarop bebouwing staat van gemeenschappelijk belang, zoals zwembaden of campings. Maar ook grond in privébezit, zoals van eigenaren van vakantiewoningen of ondernemers, zou in aanmerking kunnen komen. "Dat ligt minder voor de hand, maar ik wil er wel naar kijken'', aldus de minister.

De aankondiging van de minister speelt tegen de achtergrond van onenigheid over erfpachttarieven op de eilanden, die al vijf jaar duurt. Verburg wil dat de erfpachters stapsgewijs meer gaan betalen, omdat de tarieven gemiddeld erg laag zijn in vergelijking met andere erfpachters in Nederland.

In totaal gaat het om ongeveer 1400 erfpachters. Ongeveer een kwart van de contracten is aan herziening toe. Maar op de eilanden is protest tegen de plannen. Zo vrezen bewoners van vakantiehuizen dat de voorgenomen verhoging leidt tot leegstand van vakantiehuisjes en dat is weer slecht voor de middenstand op de eilanden.

Het onderwerp zou in de laatste week voor het verkiezingsreces aan de orde komen in de Tweede Kamer, maar werd op het laatste moment van de agenda gehaald. Verburg vindt dat jammer. ,,Iedereen blijft zo in onzekerheid zitten'', aldus de bewindsvrouw. In afwachting van het oordeel van een nieuwe Kamer, toont ze zich nu bereid tot verkoop van een deel van de grond. Ze noemt dat een "handreiking'', omdat dit eerder al werd bepleit door een deel van de erfpachters.

De minister verwacht dat de gemeenten ongeveer twee weken nodig hebben om grond in kaart te brengen die, tegen bepaalde voorwaarden, voor verkoop in aanmerking komt. Om hoeveel grond het zal gaan, durft ze niet in te schatten. Als het tot een transactie komt, wil ze "een reële prijs'' ontvangen. Staatsbosbeheer bezit op Terschelling 18 procent en op Vlieland 80 procent van de grond met een toeristische bestemming.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.