Home

Achtergrond

Minder asielzoekers naar Europa

Het aantal asielzoekers dat in Europa aanklopt, is vorig jaar afgenomen, wellicht door de recessie en de verbeterde grensbewaking in Zuid-Europa. De EU-landen registreerden 261.000 aanvragen, tegen 281.000 in het voorgaande jaar.

De grootste groep asielzoekers kwam uit Afghanistan, meldde Europees statistisch bureau Eurostat dinsdag. Nederland kreeg 16.100 asielverzoeken. Daarmee behoort ons land tot de top zeven van de 27 EU-landen die de meeste asielzoekers binnenkrijgen. Nederland ontvangt vooral asielzoekers uit Somalië. In minder mate komen de aanvragers uit Irak en Afghanistan.

De landen hebben 62.600 asielzoekers een verblijfsvergunning gegeven. Dat is iets minder dan de 76.300 van het voorgaande jaar.
Nederland behoort tot de landen waar asielzoekers de meeste kans maken om te mogen blijven: ongeveer de helft van de aanvragers wordt in eerste instantie toegewezen. Dat is tweemaal hoger dan het EU-gemiddelde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.