Home

Achtergrond

Midden-Europa kampt met hevige overstromingen

Bij overstromingen in Midden-Europa zijn tenminste zeven mensen omgekomen.

Transporten door Polen, Hongarije en Tsjechië worden ernstig belemmerd. De schade voor de landbouw lijkt nog mee te vallen. Het gevaar is nog niet geweken. In Polen, Tsjechië en Hongarije zijn dijken van de rivieren Vistula en Oder door ernstige regenval doorgebroken. Zes van de zeven dodelijke slachtoffers vielen in Zuid-Polen. De schade aan infrastructuur is enorm. De grootste Poolse verzekeraar kreeg al meer dan 10.000 claims binnen.

De situatie heeft op de land- en tuinbouw volgens Ramon Tans, landbouwraad in Warschau, waarschijnlijk maar weinig invloed. "De grote productiegebieden in het Zuidwesten en Noorden lijken niet of nauwelijks te zijn getroffen."

Het getroffen gebied, vlakbij Beslau, kenmerkt zich door kleinschalige akkerbouw- en fruitbedrijven, aldus Tans. "Het gebeurt gelukkig vroeg in het seizoen. Boeren hebben nog maar net gezaaid. Omdat het zandgrond betreft, zakt het water naar verwachting snel weg en kunnen boeren opnieuw zaaien."

Hongarije is vooral in het Noordoosten getroffen, maar ook dijken in het Zuiden zijn met militaire hulp versterkt. Mogelijk krijgen delen van Oost-Duitsland nog last van overstromingen.

De Nederlandse peenexporteur Jos de Boer vindt transport het grootste probleem. Vrachtwagens kunnen nauwelijks naar Rusland en Oekraïne komen. "Ik heb klanten die een kilometer van hun bedrijf wonen, maar niet bij de zaak kunnen komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.