Home

Achtergrond 8 reacties

'Mercosur mag EU niet schaden'

De Europese Commissie mag onder strikte voorwaarden de handelsbesprekingen met de Mercosur-landen hervatten.

De Landbouwraad heeft commissaris Ciolos meegegeven dat de EU-landbouw absoluut niet mag lijden onder de onderhandelingen. Dat meldt landbouwminister Gerda Verburg. "De Europese Commissie heeft een mandaat dat absoluut niet mag worden opgerekt. De Landbouwraad is voornemens om de voortgang van de onderhandelingen maandelijks te volgen. Er komt geen akkoord als er voor de agrarische sector negatieve consequenties uit voortvloeien."

Verburg wijst met name op zaken als dierenwelzijn, diergezondheid en milieu, de zogenoemde non-tradeconcerns, waarbij geen concessies mogen worden gedaan. "Op die punten moet rekening worden gehouden met de Europese belangen." Volgens Verburg zitten de verschillende Europese lidstaten op deze punten op één lijn. "Er klonk in verschillende talen steeds dezelfde boodschap."

Ook commissaris Ciolos kon zich in onze opstelling vinden. Frankrijk plaatste de handelsbesprekingen op de agenda van de Landbouwraad.
EU-boerenorganisatie Copa-Cogeca waarschuwde vandaag andermaal dat de hervatting van het handelsoverleg een grote bedreiging is voor de Europese landbouw. Copa sprak haar steun uit voor landen die zich verzetten tegen liberalisering van de handel tussen EU en Mercosur.

Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Ze werd opgericht in 1991. Bolivia, Chili, Peru, Ecuador en Colombia zijn geassocieerde leden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Nee beste Hendrik, de eerste die het woordje hypocriet gebruikte was Gert, Dr. Er wordt geen vlees vanuit Latijns Amerika op de EU markt gedumpt. Argentijnen moeten zelfs export belasting betalen, en het woordje subsidie komt in het Latijnse vocabularium niet voor. Dat het Latijnse vlees goedkoper is komt omdat er, naast de lagere Latijnse kostprijs, in de EU subsidie is op rundvlees productie waarmee de EU zichzelf uit de markt heeft geprijsd. En Hendrik, naast de invoerheffingen op rundvlees, heft de EU ook invoer heffingen op varkens en kippen vlees en dat terwijl de EU het zelf wel vrij willen exporteren naar derde landen. Hendrik, wie is er dan hypocriet?
  Nu men ziet dat het keiharde financiële beleid wat bijv. Brasil de laatste 10 jaar gevoerd heeft zjjn vruchten begint af te werpen,( Brasil heeft in 4 jaar zijn complete buitenlandse schuld als reserve op de nationale bank gedepositeerd, ) kan Griekenland nog wat van leren, willen de EU wel graag handel drijven met de Mercosul en de Mercosul ook wel met de EU. Welke handels maatregelen/afspraken zou jij willen opstellen? Geen Latijns vlees naar de EU maar wel Europese telefoons (ik noem maar wat) naar de Mercosul?

 • no-profile-image

  Hendrik

  Beste Alex, Utrecht
  Ik vind het nogal stuitend dat je iemand vertelt dat hij de wereld moet leren kennen en zelfs hypocriet noent, terwijl je zelf niet goed op de hoogte bent!

  Over (smaak en) kwaliteit valt te twisten, daar gaat het mij nu niet om. Jij mag je mening daarover hebben. Maar het gaat mij wel om het volgende:
  Zuid Amerikaans rundvlees is per definitie wel goedkoper. Alleen door de huidige invoerheffingen wordt e.e.a. min of meer net zo duur in de EU.
  Varkensvlees en pluimveevlees dat van de EU naar derde wereldlanden gaat, krijgt in tegenstelling tot wat jij zegt, AL JAREN geen restituties meer!

 • no-profile-image

  alex

  overgrote deel van het zuid en noord amerikaanse rundvlees wat in de EU binnenkomt is vlees dat via vastgestelde hoeveelheden (gatt contigenten) tegen een 0 tarief de EU mag binnekomen... daarnaast is er het hilton beef... even ter notitie... Eu ribeye's zijn te koop voor € 9/10 /kg. Argentijns of Noord Amerikaans kost 4/6 € meer... Vlees dat met 0 tarief in binnengebracht... kippenvlees is inderdaad sinds enkele jaren de resutitie afgehaald, voor varkens en rund daarintegen zijn er nog steeds restituties... Waar het mij om gaat Hendrik is dat er vanuit onze westerse gedachtengang snel hypocriet gedacht wordt... wij willen het liefste alles exporteren, maar niks binnenlaten... Open jezelf voor vrije wereldmarkt... Deze biedt perspectief!!

 • no-profile-image

  faire producent en

  Het lijkt ongeloofwaardig;eerst pleiten dat de melkveehouders van nederland voor de wereldmarkt moeten produceren.Nou dit bereikt is(deze lage boerenmelkprijs)nou zegt deze dat er in de EU beter geproduceerd en met meer kwaliteiten een hogere prijs die de EUlandbouw niet mag schaden.
  Waarom eerst prijsbederf voor de boeren realiseren en tegen de verkiezingen een bericht dat je dit wil herstellen?

 • no-profile-image

  gert

  Er wordt al jaren vlees uit Zuid-Amerika op de Europese markt gedumpt om de prijs zo laag mogelijk te houden voor de consument,hoe hypocriet kan men zijn ?

 • no-profile-image

  alex

  Gert, DR. Zuid Amerikaans vlees is per defenitie niet goedkoper voor de consument. Zuid Amerikaans vlees is alleen beter van kwaliteit dan het EU vlees, andere rassen, jongere dieren, en obove all constant van kwaliteit. Als een horeca leverancier EU vlees zou moeten aanbieden ligt er elke week een andere kwaliteit op je bord, tenzij van afgemelkte koeien! By the way, we zitten er toch ook niet mee dat menig 3e wereldland met ons varkens en kippevlees overspoelt word, (met heftige restituties) terwijl de boeren daarzo, door onze mega productie geen kans van slagen hebben!!! das nou HYPOCRIET jongen!!! Leer je wereld kennen zou ik zeggen!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Verburg was de laatste jaren nog liberaler dan een VVD'er , maar nu er verkiezingen aan komen tapt ze uit een heel ander vaatje. Typisch CDA gedrag. Ben benieuwd of ze er weer mee weg komen tijdens de volgende verkiezingen.

 • no-profile-image

  Hans

  EU-boerenorganisatie Copa-Cogeca waarschuwde vandaag andermaal dat de hervatting van het handelsoverleg een grote bedreiging is voor de Europese landbouw. Copa sprak haar steun uit voor landen die zich verzetten tegen liberalisering van de handel tussen EU en Mercosur. Tjonge jonge jonge, als je zo bang bent voor de Mercosur begin er dan niet aan, dan weet je zeker dat je er ook niets aan verkopen kunt. Ze janken al voordat ze een klap hebben gekregen en dat met een Euro die zo meteen niks meer waard is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.