Home

Achtergrond

'Mercosur kost boeren in EU jaarlijks 3 tot 5 miljard euro'

Een akkoord met de Mercosur-landen gaat de landbouw in de EU jaarlijks 3 tot 5 miljard euro kosten.

Dat komt omdat veel meer suiker, vlees, fruit en groenten worden ingevoerd. Dat stelt de Spaanse landbouworganisatie Coag in een rapport. De Coag baseeert zich op anonieme bronnen in Brussel.

Volgens de Coag kan de landbouw in de EU niet concureren met de Mercosur-landen omdat de lonen in Zuid-Amerika lager zijn. Bovendien kent de EU strengere regels voor dierenwelzijn en milieubescherming, zegt Miguel Lopez, secretaris-generaal van de Coag, in een interview met persbureau Reuters. "Een akkoord heeft een catastrofaal effect op de landbouw in de EU, dat drijft op familiebedrijven. Dit is ook niet in het belang van consumenten."

Lopez erkent dat veehouders goedkoper voer krijgen bij een grotere graanimport. "Maar de veehouders kunnen niet concurreren met vlees uit Zuid-Amerika. Dat verkleint vervolgens de vraag naar graan voor veevoer."

De EU en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay) beginnen in juli met de onderhandelingen voor een handelsakkoord. Vorige week sloot de EU een akkoord met zes landen in Midden-Amerika. De landen mogen meer rundvlees, bananen en rijst exporteren naar de EU. De EU kan gemakkelijker auto’s en diensten exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.