Home

Achtergrond 266 x bekeken

Mens is verspreider van viroïde

De mens is de belangrijkste verspreider van aardappelspindelknolviroïde (PSTVd). Dat blijkt uit onderzoek van Ko Verhoeven van de Plantenziektenkundige Dienst.

Verhoeven promoveert volgende week op zijn onderzoek. PSTVd was in 2006 een probleem in Nederland, toen bij routineonderzoek de ziekte werd vastgesteld bij sierplanten. Volgens Verhoeven worden besmettingen in tomatenplanten veroorzaakt doordat PSTVd vanuit sierplanten wordt overgebracht naar de tomaat.

"Een tomatengewas dat besmet is met PSTVd is zo goed als zeker besmet geraakt doordat mensen het viroïde van buiten de kas naar binnen hebben gebracht", aldus Verhoeven. Dat gaat ongemerkt, omdat bepaalde sierplanten de besmetting bij zich dragen, zonder dat het aan de plant is te zien. "Dat maakt die planten een gevaarlijke infectiebron."

Telers en veredelingsbedrijven kunnen met de uitkomsten van het onderzoek van Verhoeven voorkomen dat hun producten met PSTVd besmet raken. Volgens Verhoeven kunnen internationale organisaties op het gebied van het fytosanitair beleid aan de hand van zijn bevindingen de bestaande regels verbeteren.

Verhoeven ontwikkelde een techniek waarmee relatief eenvoudig kan worden bepaald of tomatenplanten besmet zijn met viroïden, zoals PSTVd. Een viroïde is de kleinste ziekteverwekker. Tot eind jaren 80 was er weinig over bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.