Home

Achtergrond 496 x bekeken

Meer pluimveebedrijven rond Deurne 'op slot'

Er zitten 35 bedrijven met pluimvee in de drie kilometer-zone rond het pluimveebedrijf in Deurne, waar vogelgriep is vastgesteld.

Gisteren ging het ministerie van LNV er nog van uit dat het om 20 bedrijven ging. Voor de bedrijven in de zone geldt een vervoersverbod voor pluimvee, (broed-)eieren en pluimveemest. Daarnaast geldt voor die bedrijven een afschermplicht voor pluimvee en is een bezoekersregeling van kracht, wat betekent dat alleen professionals, zoals veeartsen, onder voorwaarden in contact mogen komen met het pluimvee.

Gisteren maakte LNV bekend dat op een pluimveebedrijf in Deurne vogelgriep is vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een laagpathogene (milde) H7-variant. In de loop van de dag verwacht het ministerie definitief te kunnen melden om welke variant het gaat.

Uit voorzorg zijn alle circa 28.000 kippen inmiddels geruimd; laagpathogene vogelgriep kan immers veranderen in een hoogpathogene variant. De vogels waren overigens niet zichtbaar ziek; de vogelgriep is vastgesteld bij een reguliere controle voor afvoer naar de slacht.

De 35 bedrijven in de 3 kilometer-zone worden alle onderzocht op vogelgriep. De uitslag daarvan wordt eind deze week verwacht. In 2003 werd Nederland getroffen door de hoogpathogene (agressieve) vogelgriep, variant H7N7. Drie jaar later werd laagpathogene H7N7 vastgesteld op een bedrijf in Voorthuizen.

Lees ook: Pluimveebedrijf Deurne geruimd vanwege vogelgriep

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.