Home

Achtergrond

Meer Nederlanders in buitenland gaan stemmen

Het aantal Nederlanders dat in het buitenland woont en van plan is zijn stem uit te brengen bij de landelijke verkiezingen op 9 juni, is gestegen in vergelijking met de vorige Kamerverkiezingen eind 2006.

Bij de gemeente Den Haag hebben zich in totaal 46.396 Nederlanders laten registreren om te kunnen stemmen. Dat zijn twaalfduizend mensen meer dan de 34.305 die zich vorige keer aanmeldden.

Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Den Haag vandaag laten weten. Deze gemeente behandelt de aanmeldingen uit het buitenland. Na registratie kunnen kiezers vanuit het buitenland hun stem uitbrengen via toegestuurde stembiljetten en een speciale envelop. De meesten komen uit de Europese Unie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft er geen verklaring voor waarom meer mensen zich hebben laten registreren. Overigens is het niet gezegd dat alle aangemelde personen ook daadwerkelijk gaan stemmen.

Het aantal potentiële stemmers is overigens maar een fractie van het totale aantal van naar schatting een half miljoen Nederlanders dat in het buitenland woont. Voor het eerst kunnen Nederlanders ook nog op 9 juni zelf hun stem uitbrengen op de Nederlandse ambassade in het land waar ze verblijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.