Home

Achtergrond 725 x bekeken

McCain wil milieubewuste rassenkeuze

McCain wil in de rassenkeuze voortaan meer aandacht schenken aan eigenschappen die de duurzaamheid bevorderen.

Aardappelrassen die goed scoren op waterbehoefte, mineralenverbruik en resistenties tegen ziekte en droogte krijgen een streepje voor bij de verwerker. Dat wil niet zeggen dat McCain zelf aardappelen gaat kweken, zei manager Erik Haasken vandaag op een bijeenkomst in Lelystad. "We blijven samenwerken met kweekbedrijven. Wij ontvangen veelbelovende klonen van kweekbedrijven die we vervolgens zelf vermeerderen."

Volgens Haasken gaan de nieuwe selectiecriteria niet ten koste van de eigenschappen die belangrijk zijn voor de teelt of de verwerking. "Op de proefvelden beoordelen we de teelteigenschappen. En we hebben onlangs een proeffabriek in gebruik genomen. Daar kunnen we heel snel bepalen of een nieuw ras geschikt is voor grootschalige verwerking."

De beleidswijziging bij de rassenkeuze maakt onderdeel uit van een nieuw duurzaamheidsbeleid dat McCain doorvoert op het Europese vasteland. McCain verwerkt in Europa jaarlijks 1,3 miljoen ton aardappelen in zeven fabrieken, waaronder twee Nederlandse. De omzet ligt rond 750 miljoen euro.

Het duurzaamheidsbeleid richt zich op 2012. Dan moeten de fabrieken 6 procent minder energie en water verbruiken, zegt Benelux-manager Franck Roseau. Verder wil McCain het aantal kilometers verlagen waarover de eindproducten worden vervoerd. Roseau: "Dat kan bij de aardappelaanvoer nauwelijks omlaag. Onze telers zitten al dicht bij onze fabrieken. Verder willen we onder meer in een studie bepalen hoeveel CO2-uitstoot onze producten veroorzaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.