Home

Achtergrond

Man die chaos veroorzaakt bekende van politie

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de chaos dinsdagavond op De Dam tijdens dodenherdenking is een 39 jarige in Amsterdam geboren Nederlander.

Dat heeft de Amsterdamse korpschef Bernard Welten laten weten. De man zag er uit als een orthodoxe jood en joeg het publiek de stuipen op het lijf door het prevelen en schreeuwen van onverstaanbare teksten. Waarom hij dat deed is niet bekend.

Volgens Welten is de man in het verleden diverse malen veroordeeld voor onder andere geweldsmisdrijven en drugshandel. Hem wordt verstoring van de openbare orde ten laste gelegd.

Op basis van die verdenking kan de verdachte slechts zes uur worden vastgehouden. Nachtelijke uren tellen niet mee. Dat zou betekenen dat hij woensdagochtend om elf uur op vrije voeten moet worden gesteld.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Frits van Straelen zei dat de man een gestoorde indruk maakte. Het is de bedoeling dat de man voor zijn vrijlating door een psychiater wordt onderzocht. Dat kan er mogelijk toe leiden dat de verdachte langer kan worden vastgehouden.

De politie heeft een andere arrestant vrijgelaten. Die man liet een koffertje vallen maar dat bleek van de schrik. In het koffertje zaten persoonlijk bescheiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.