Home

Achtergrond 467 x bekeken 16 reacties

Linkse partijen maken natuur van boerengeld

Linkse partijen willen de Nederlandse natuur vervolmaken met geld dat zij onttrekken aan de Europese inkomenstoeslagen voor boeren.

Dat werd duidelijk bij het Nationaal Verkiezingsdebat Landbouw & Natuur gisteravond in Den Haag.

PvdA, GroenLinks, SP, D66 en PvdD houden onverkort vast aan het voltooien van de Ecologische Hoofdstructuur in 2018, hoewel daarvoor een tekort van 1 miljard euro is. De financiering daarvan beschouwen ze niet als een probleem. Deze partijen willen een drastische hervorming van het EU-landbouwbeleid, zodat een groot deel van de bedrijfstoeslagen vrij valt voor natuur en een vitaal platteland.

”Er is geld zat in Europa”, aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen. ”Het geld voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid verbinden we met het plattelandsbeleid”, aldus haar PvdA-collega Harm Evert Waalkens. ”Het geld ís er, de PvdA staat pal voor de EHS.

VVD, CDA en SGP zijn daar tegen. Ook deze partijen willen de natuurplannen voltooien, maar dat mag van hen ook later dan in 2018. Opvallend was dat Natuurmonumenten en de 12 provinciale landschappen tijdens dit debat verklaarden meer tijd te willen nemen als 2018 in uitvoering en financiering niet haalbaar blijkt.

Het debat was behalve door de twee natuur- en landschapsorganisaties georganiseerd door LTO en Dierenbescherming.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boy Griffioen

  Is dat dan iets nieuws? De meeste ILG subsidies komen ook ten goede aan natuur terwijl er heel wat boeren in het "landelijk gebied" huizen. Geen probleem dat de EHS er moet komen. Maar een beetje meer overlap tussen natuur en landbouw zou geen kwaad kunnen. Ik denk dat een hoop boeren met boerenverstand natuurdoelen kunnen halen tegen een lagere kostprijs dan de natuurorganisaties. Dus in de EHS eetbare natuur!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ik neem aan dat Waalkens geweigerd heeft z'n subsidies aan te pakken. Als je er zo'n moeite mee hebt, moet je ook consequent zijn.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Heb je er wel eens bij nagedacht Lex, dat de inkomenstoeslagen van boeren eigenlijk consumentensubsidies zijn? Door de toeslagen/subsidies worden de voedselprijzen kunstmatig laag gehouden. Daardoor kunnen jullie riant leven en vaak op vakantie. Dit zijn zaken waar wij als boeren alleen maar van kunnen dromen. Als de toeslagen wegvallen, zullen boeren moeten intensiveren om de kost te kunnen blijven verdienen. En moet je dan eens horen wie er nu eigenlijk het hardst staat te piepen.

 • no-profile-image

  Harm

  Lex, jij bent weer zo'n welbespraakte gozer die het niet wil zien. De subsidies zijn ontstaan uit het gegeven dat de politiek geen voedselschaarste of zelfs een duur voedselpakket wilde. Door te subsidieren ontstond een constante voedselstroom tegen een voor de consument lage prijs. Nu wil men dit afschaffen, en de boer wil wel weer meedoen. Maar wat blijkt, de consument wil niet meer betalen voor het voedsel, de politiek is bang voor sociale onlusten toen de prijzen dreigden te stijgen. Dus zit men nu in een spagaat. Duurzame produkten zijn maar moeilijk te slijten aan de verwende consument.
  Ik heb vaker gezegd, dat met een 15% hogere opbrengstprijs er 25% minder dieren nodig zijn om de boer een inkomen te verschaffen. Subsidies zijn dan ook niet meer nodig.
  Lex, ik hoop dat je net als al die anderen eens gaat snappen dat het huidige landbouw beleid is gemaakt door de politiek, VOOR jouw. De boer is zo willig geweest om mee te werken. Achteraf hadden ze dat beter niet kunnen doen. Maar achteraf is makkelijk lullen.

 • no-profile-image

  Zet

  De linkse partijen willen alles wat geld kost (in dit geval natuur) en verkwanselen daarvoor gerust zaken die de samenleving geld opbrengt (agrarische sector). Ik snap echt niet hoe dit soort partijen hun begroting op orde krijgen.

 • no-profile-image

  boer

  Word geen criineel, de linkse partijen dulden geen concurentie !!

 • no-profile-image

  koetje

  Wel een beetje kort door de bocht Lex,de linkse en rechtse partijen drijven met al hun natuurclaims (EHS en N2000) de grondprijzen enorm op.Wat kun je als boer hier tegenin brengen,het is slikken of stikken.Trouwens,de prijzen die tegenwoordig worden betaald door burgers voor een lapje grond met een hoopje bakstenen slaan ook helemaal nergens op.

 • no-profile-image

  sloeber

  altijd gedacht dat de linkse partijen zich inzetten voor de mensen die het moeilijk hebben in dit land. Als er één groep in de nederlandse maatschappij is die het moeilijk heeft dan zijn het wel de boeren. In de laatste 10 jaar zijn ze gemiddeld zo'n 30 procent in inkomen achteruitgegaan. Terwijl de rest elk jaar er wat bij krijgt. Dan vinden de linkse partijen het ook nog nodig om te stelen van de boeren door geld voor inkomenstoeslagen te gebruiken voor natuur. Je moet maar durven. Als ze dan ergens geld vandaan willen halen dan halen ze het maar van hun eigen riante toeslagen. Misschien moeten we ook maar eens beginnen met randvoorwaarden te stellen aan politici en ambtenaren. Als ze weer eens plannetjes hebben wat een specifieke groep moet betalen, dan moeten ze het voor straf zelf betalen.

 • no-profile-image

  Henk

  Nederland is de weg kwijt.
  Einde bericht

 • no-profile-image

  mieke

  ILGsubsidies zijn bedoeld voor behoud van de cultuurlandschappen,die ook tiot de natuur horen voor de zogenaaamde groenblauwe dooradering van het landschap. Het zorgt voor behoud van de landwallen bomen en heggen en onderhoud van het landschap, om dat aan de boeren te betalen. Wat gebeurt? De dik gesubsidieerde "natuur"organisaties krijgen dat geld om cultuurgrond te ontgronden voor hun EHS, waar ze exotische koeien op knallen en er een grote woestenij van maken . Er is nooit meer onderhoud daarna, niets. Zo verliest Nederland zijn cultuurhistorisch landschap, zijn identiteit en de biodiversiteit. Maak Nederland weer mooi, lang leve het cultuurlandschap; maar geef de boeren wel geld voor het onderhoud ervan.Dat heeft Europa ze toegezegd: dus dat komt ze toe.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Laat die linkse partijen maar een poosje aan de macht komen. Dat is de kortste klap. Dan kunnen we daarna weer leven in een land van opbouw in plaats van afbraak en zijn we de komende 50 jaar van het gezeur af.

 • no-profile-image

  boerin

  RUST. GENIETEN. Ooit in een grijs verleden, misschien ooit in de toekomst als een eerlijke prijs voor voedsel wordt betaald ; zonder waanzinnige regelgeving, die continue verandert. Zodat er geld en tijd voor leven overblijft.

 • no-profile-image

  lex broere

  Niet ontkend kan worden dat er in tegenstelling tot het stedelijke klimaat rondom de boerderij rust en ruimte volop aanwezig is. Behoudens misschien het kabaal van de eigen machines. Dat er door jullie hard gewerkt wordt is het laatste wat ik zal ontkennen.

  Toen de melkprijzen een jaar of wat terug hoog lagen, waren boeren er als de kippen bij om de quota's e.d. ongedaan te maken. Alles kon losgelaten worden. Maar ja de melkprijzen gingen weer omlaag en de Europese boer sproeide het uit over het land. En men pleite voor een vaste bodemprijs. Voor alle duidelijkheid: daar ben ik het volkomen mee eens. Vaste bodemprijzen voor de meest gangbare producten. Rechtvaardige prijzen voor een rechtvaardig inkomen naar werken. Maar dat wil de Nederlandse boer niet. Want dat belemmert hem in zijn "vrije" ondernemingsgewijze productie. Zodoende zullen jullie altijd met het probleem van toeslagen/subsidies blijven zitten. En daar zal altijd aan geknabbeld worden.

  Met de laatste alinea van Koetje,Boe ben ik het volledig eens maar daar speelt de hypotheekrente aftrek een uitermate opdrijvende rol in.

 • no-profile-image

  Lex Broere

  Enerzijds doen boeren zich voor als vrije ondernemers. Die het zelf wel rooien. Anderzijds staan ze wel klaar om inkomenstoeslagen te ontvangen. Dat heb ik altijd vreemd gevonden. Boerennatuur is natuur waar de boer vroeger zelf baat bij had. Dat heeft het cultuurlandschap opgeleverd. Wat momenteel niet alleen dankzij de boer gehandhaaft blijft maar nog meer dankzij druk vanuit de bevolking, via milieu en natuurorganisaties. Van echte natuur houdt de boer helemaal niet. Want dat wordt niet "bijgehouden". Dat de bio-diversiteit in echte natuur vele malen groter is dan in boerennatuur zal ze een zorg zijn. Dus mag dat niet betaald worden via hun toeslagen. Want de agrarische sector verdient het geld zeggen ze. Als je echter alle vervuilende activiteiten die door de agrarische sector worden veroorzaakt zoals verontreiniging oppervlaktewater, gebruik van bestrijdingsmiddelen, gezondheidsrisico's, gebruik van antibiotica wat resistentie veroorzaakt naar de boeren zou omslaan dan valt het met die verdieneffecten nogal mee. Daar doe ik niet moeilijk over want boeren blijven als voedselproducent en voor het cultuurlandschap belangrijk. Maar als het je nog steeds niet gelukt is, na het linkse kabinet den Uyl, om de grondprijzen aan banden te leggen zodat familiebedrijven ten onder gaan of je je als opvolger in ernstige schulden moet steken om het bedrijf van je vader over te nemen dan hebben jullie boeren het via jullie rechtse partijen, te weten CDA en VVD, toch ergens mateloos fout gedaan . Dan moet je niet gaan zitten mauwen over linkse partijen want die hadden dat probleem wel aangepakt. Daarnaast is circa 60% van het oppervlak van Nederland in gebruik als landbouwgrond. Waar juliie boeren riant op kunnen wonen. Van de rust en de ruimte kunnen genieten. Terwijl maar zo'n 14% van het oppervlak bos en natuur is. Waar de rest van de bevolking het mee moet doen. Dan is de aanleg van de Ecologische hoofdstructuur van uitermate groot belang. Voor de mens, maar zeker voor de flora en fauna. Dan is het niet meer dan redelijk dat het benodigde geld wordt ontrokken aan de Europese inkomenstoeslagen voor boeren. Boeren mogen wel gemeenschapsgeld in hun zakken laten verdwijnen en de rest mag zitten toekijken. Kom nou!

 • no-profile-image

  Lekker al

  Natuurgrond is ook veel belangrijker dan boerengrond, die vol gefrot wordt met blubber. Hoe meer subsidie voor de natuur, hoe beter. Uitkopen die boeren. Elke boerenhofstede mag van mij een museum zijn.

 • no-profile-image

  Enos

  Nou dat wordt simpel dan. Links valt af. De PVV zijn tegen Bio-industrie dus valt af. Het CDA kan ook geen enkel goed doen. Lees maar de diverse items waar deze partij bij betrokken is. De VVD is voor een vrije wereld markt en is daarmee een wolf in schaapskleren. Dat wordt dus massaal SGP en Christen Unie.. wat een voor uitgang zeg......

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.