Home

Achtergrond

Limburgse herders vrezen voor hun bestaan

De provincie Limburg heeft de bedrijfstoeslagen die schaapherders ontvangen voor het beweiden van natuurgronden fors verlaagd van 28.000 naar 21.000 euro.

De subsidie moet volgens de Provincie worden afgebouwd omdat deze niet voldoet aan de vereisten van de EU inzake toegestane staatssteun.

Drie grote eigenaren van schaapskuddes vrezen voor hun voortbestaan. Schaapsherders Sjraar van Beek, Ger Lardinois en Erich Rhöse zien de toekomst met zorgen tegemoet. Rhöse vreest zelfs voor het voortbestaan van zijn bedrijf op de korte termijn. Volgend jaar wordt de toeslag voor hem nog eens gehalveerd, vanaf 2012 ontvangt hij niets meer. Voor de anderen komt in 2011 een totaal nieuwe opzet van het uitkeren van toeslagen.

Het gaat volgens de provincie om een alternatieve regeling voor terreineigenaren die natuurbeheer in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) uitvoeren of laten uitvoeren. Het is een toeslag bovenop de reguliere subsidie voor natuurbeheer in de EHS.

De aanvraag van de subsidies ligt al vanaf dit jaar niet meer bij de schapenhouders zelf, maar bij de terreineigenaren. Ook dit zorgt voor problemen. "Aanvragen door natuurorganisaties lopen goed", legt Rhöse uit. "Maar een organisatie als Rijkswaterstaat is hier niet mee bekend." Rhöse vreest dat hij door het te laat aanvragen van de subsidie door zijn opdrachtgever, dit jaar al achter het net vist. De Provincie bevestigt dat te laat ingediende aanvragen niet door Dienst Regelingen in behandeling worden genomen, tenzij er verschonende omstandigheden zijn.

Ander probleem voor Rhöse is dat de natuurgronden die zijn kuddes begrazen niet binnen de EHS liggen, waardoor hij in de nabije toekomst helemaal niet meer in aanmerking komt voor subsidie. De herders zeggen niets van het beleid van de provincie te snappen. "Drastisch bijsturen als er een wanprestatie wordt geleverd is logisch", zegt Van Beek. "Maar dat is hier niet het geval."

Of registreer je om te kunnen reageren.