Home

Achtergrond 830 x bekeken

Lelie Innovatie Award voor Lilium Kushi Maya

De nieuwe Lilium Kushi Maya van Marklily heeft op Keukenhof tijdens de lelie tentoonstelling de Lelie Innovatie Award 2010 gewonnen.

Het betreft een prijs die voor het lelievak veel kan betekenen. De aspecten waarop de VKC keurt zijn onder andere het gegeven dat het een nieuwe lelie moet betreffen die een doorbraak is of kan zijn op het gebied van veredeling en of vernieuwing in de bloemkleur, of de type van de plant.

De jury had na de eerste ronde in principe zeven kandidaten die vanuit de veredelingstechnische hoek waren bekeken. Een aantal kwam niet voor een waardering in aanmerking omdat het geen echte vernieuwing was. Dat is de lelie Kushi Maya echter wel. De jury spreekt van een echte doorbraak van een hele speciale en moeilijke kruising van een Oriental met een nepalense Lilium. Hierdoor ontstond een crème kleurige lelie met geweldig mooi donker rood bruin hart waardoor een geweldige visuele aparte lelie is ontstaan.

De bloem is iets hangend en heeft geweldig mooi blad. De jury is van mening dat deze lelie voor de tuinmarkt zeer aantrekkelijk kan zijn door de grote bloem, sterke kleur en het mooie gewas. Daarnaast kan deze kruising veel betekenen voor het vervolg met kruisingen voor de snijmarkt.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.