Home

Achtergrond

Leden FloraHolland krijgen 17 miljoen euro terug

FloraHolland geeft de helft van de bijdrage die de 8.000 leden in 2009 afdroegen voor de ledenleding terug.

Het gaat om een bedrag van 17 miljoen euro. Dat maakte algemeen directeur Timo Huges vandaag bij de presentatie van meevallende jaarcijfers bekend. Voor dit jaar verwacht de topman aantrekkende prijzen en voordeel van een lagere eurokoers. De omzet van de bloemenveiling daalde vorig jaar 5,2 procent tot ruim 3,8 miljard euro. Huges ging eerder uit van een omzetdaling van 10 procent.

De Duitse markt, voor ons toch de belangrijkste, is ons erg meegevallen. De export naar Duitsland steeg 4 procent tot 1,5 miljard, waar de omzetten op de tweede en derde grootste markt, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, daalden met respectievelijk 12 en 3 procent. Daarnaast was het een bijzonder gunstig seizoen voor tuinplanten."

De malaise was het grootst in het snijbloemensegment. De omzet in snijbloemen daalde 11,6 procent bij bijna 10 procent lagere prijzen. De eerste vier maanden van dit jaar staat de omzet 7 procent hoger dan in 2009, maar Huges blijft voorzichtig. "Vergelijken met 2008 is eerlijker, en dan staan we nog altijd een procent in de min. Ik denk dat het herstel nog dun is. Het is wel hoopgevend dat men in volume in ieder geval blijft kopen."

Het nettoresultaat bedraagt 5,7 miljoen, tegen 3 miljoen euro een jaar eerder. Van de winst wordt 3 miljoen aan de participatiereserve toegevoegd. Dit geld stroomt uiteindelijk terug naar de leden van de bloemenveiling. De overige 2,7 miljoen euro komt bij de algemene reserve.

Financieel directeur Erik Leeuwaarden wil de solvabiliteitseisen omhoogschroeven. Nu bedraagt de solvabiliteit 22,4 procent, ruim binnen de norm van 20 tot 25 procent. "Nu streven we een nieuwe norm na, van 25 tot 30 procent."

Of registreer je om te kunnen reageren.