Home

Achtergrond

Landbouwexport herstelt maar blijft nog achter

De Nederlandse export van voeding en levende dieren is in de eerste twee maanden van dit jaar ruim 6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar blijft achter in relatie tot andere sectoren.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De totale export aan voeding en levende dieren bedraagt in januari en februari van dit jaar ruim 6,5 miljard euro. Dat was vorig jaar ruim 6,1 miljard in in 2008 6,7 miljard.

De stijging van de export van land- en tuinbouwproducten blijft achter bij de exporttoename in andere economische sectoren. Die was in de eerste maanden van dit jaar meer dan 10 procent. De export daalde vorig jaar als gevolg van de crisis ten opzichte van 2008. De export van levende dieren en voeding is – in euro’s – nog niet op het niveau van de eerste twee maanden van 2008.

Het CBS heeft de Nederlandse export naar de zwakke eurolanden nader uitgezocht en komt tot de conclusie dat bijna eenderde van de export naar Griekenland uit voeding en dranken bestaat. Vlees en vleesproducten maken ruim 11 procent uit van de nationale export naar Griekenland, terwijl ruim 7 procent van de export uit zuivelproducten bestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.