Home

Achtergrond

Lagere winst en stabiele omzet voor Makhteshim Agan

Makhteshim Agan heeft het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 56,7 miljoen euro, vooral doordat prijzen voor herbiciden sterk daalden.

De Israëlische producent van gewasbeschermingsmiddelen waarop geen patent rust, zag de omzet 0,1 procent stijgen tot ruim 578 miljoen euro.

Makhteshim Agan lijdt onder hetzelfde probleem als grote concurrenten als Monsanto, Syngenta, Bayer en BASF: Chinese en in mindere mate Poolse concurrentie. De Chinezen en Polen produceren in grote hoeveelheden herbiciden op basis van glyfosaat, waardoor de prijzen hiervoor zijn ingestort.

Makhteshim Agan, dat in Nederland vooral in de tuinbouw een sterke positie heeft, denkt dat de bodem bereikt is. Voorzitter van de raad van bestuur Avraham Bigger meent dat de slechte resultaten deels ook het gevolg zijn van koud weer op het Noordelijk halfrond, waardoor boeren later inzaaiden.

"We geloven dat de vraag naar onze producten fundamenteel solide blijft", aldus Bigger. "Mega-trends maken hogere opbrengsten steeds meer noodzakelijk." Onder megatrends verstaat Bigger vooral de sterke bevolkingsgroei maar ook een toenemende welvaart die de vraag naar dierlijke eiwitten stimuleert.

In Europa, de grootste markt voor het bedrijf, steeg de omzet met 1,3 procent tot 299,4 euro. Makhteshim Agan zag de omzet in Noord en Zuid-Amerika met respectievelijk 3,8 en 19 procent dalen tot respectievelijk 96 en 94 miljoen euro. De omzet in de Azië-Pacific-divisie steeg 43 procent tot 75,4 miljoen euro. De vraag nam vooral in Thailand en Australië sterk toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.