Home

Achtergrond

Lage euro stuwt export Deens varkensvlees Japan

De Deense varkensvleesexport naar Japan zit in een stijgende lijn.

Volgens de cijfers van sectororganisatie LF groeide de afzet in het eerste kwartaal naar ruim 30.000 ton tegen krap 25.000 ton in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat komt overeen met een plus van 20 procent.

De export komt voornamelijk voor rekening van Danish Crown en in mindere mate van de kleinere branchegenoot Tican, die met de gunstige ontwikkeling weten te profiteren van de zwakkere euro. De VS leverde in het eerste kwartaal 17 procent in op de Japanse markt.

Een vlotte Deense afzet in Japan betekent dat er minder afzet in de EU is, waardoor het aanbod hier daalt. De trend is ook zichtbaar in de vleesprijs van Danish Crown, die vorige week exclusief nabetaling werd verhoogd naar 1,276 euro per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.