Home

Achtergrond 5 reacties

Lab blijkt niet geaccrediteerd

Laboratorium TLR uit Rotterdam blijkt al langere tijd niet meer geaccrediteerd te zijn voor dioxine-analyses.

Dat meldt directeur Francine van Rossem van Trusq.

Dit feit heeft een complicerende rol gespeeld in het dioxine-incident begin deze maand. Zowel Trusq als GMP+, de geprivatiseerde beheerorganisatie voor het GMP+-kwaliteitssysteem, gingen er steeds vanuit dat het lab geaccrediteerd was. "Er staat nergens dat ze verplicht zijn te melden dat ze niet meer geaccrediteerd zijn."

Diverse partijen in de voer-, vlees- en eierketen bespraken vanmiddag de gang van zaken rond het dioxine-incident, waarbij in een partij biologisch voer mais was verwerkt met een dioxinevervuiling. De conclusie is dat het draaiboek van de sector – hoe te handelen bij dit soort incidenten – niet heeft gewerkt. Er is in een veel te laat stadium geventileerd dat er een probleem was.

LTO, NOP, NVV en NVP tonen zich zeer verontrust over de gang van zaken. Henk Boelrijk van LTO: "De zaak moet goed worden uitgezocht. Zeker als je nagaat dat betrokkenen, die ook bestuursverantwoordelijkheid hebben bij het productschap diervoeders, al langer wisten wat er speelde en toch het PDV niet op de hoogte hebben gesteld." Boelrijk vindt het een goede zaak dat alle draaiboeken
nog eens tegen het licht worden gehouden. Een voorstel daartoe komt morgen aan de orde in het PDV-bestuur.

Hoe de vervuiling precies is veroorzaakt is nog niet duidelijk. Laboratorium TLR was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Momenteel zijn nog twee biologische pluimveebedrijven geblokkeerd.

Lees ook Sector: communicatie bij dioxine-incident slecht

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Geen veevoer kopen in dat soort dubieuze landen is beter,dan maar geen biologisch voer !

 • no-profile-image

  CM Molenaar

  In het artikel zit een vervelende onjuistheid. Uitsluitend wanneer een analyse onder accreditaite is uitgevoerd staat, achter de geanalyseerde parameter, altijd een Q op het analyse certificaat. Bij ontbreken van de Q is het lab niet geaccrediteerd voor het uitvoeren van die analyse in die matrix. Het is derhalve de verantwoordelijkheid van de ontvangen van het analysecertificaat dit te controleren. Dit hoort iedere collega van mij te weten.

  Maarten Molenaar, Levensmiddelentechnoloog / QA
  kwaliteitsverantwoordelijke van een bedrijf in de biologische sector

 • no-profile-image

  CM Molenaar

  Beste Gert,

  Je reactie is begrijpelijk maar onnodig. Het gaat erom dat je zaken doet met betrouwbare producenten die je kent en bezoekt. Dan is er niets aan de hand. Overigens: ook in Europa gaat wel eens iets mis. Maarten Molenaar, Levensmiddelentechnoloog / kwaliteitsverantwoordelijke van een bedrijf in de biologische sector

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Henk Boelrijk van LTO: "De zaak moet goed worden uitgezocht. Zeker als je nagaat dat betrokkenen, die ook bestuursverantwoordelijkheid hebben bij het productschap diervoeders, al langer wisten wat er speelde en toch het PDV niet op de hoogte hebben gesteld." Boelrijk vindt het een goede zaak dat alle draaiboeken
  nog eens tegen het licht worden gehouden. Pardon??Draaiboeken nakijken???????Boelrijk, een flinke trap onder hun kl....... dienen betrokken te krijgen voor deze laakbare houding. Temeer alle sectoren vol worden gestapeld met controle- en kwaliteitssystemen t.a.v. veevoeding.

 • no-profile-image

  k.i.s.s.

  Goed gesproken melkveehouder de nederlandse veevoer industie heeft toch al een buitengewone positie t.o.v. het buitenland. Dit is ook weer een gevolg hiervan. Het wordt tijd de de veevoer leveranciers de leverings voorwaarden van de boer gaan ondertekenen dan weten ze wel waar ze aan toe zijn in dit soort situatie's. En waar ze voor staan.
  Dat er nog geen duidelijkheid van hun kant komt betekend mijns inziens dat er nog veel meer in de beerput zit.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.