Home

Achtergrond

'Laat Eurlings maar stoer doen tegen Japan'

"Eurlings mag van mij stoer doen, maar dan wel tegen Japan''.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) noemt het vandaag "ongepast'' en een "schoffering van de Kamer'' dat Camiel Eurlings (Verkeer) dinsdag aankondigde dat hij vaart zet achter procedures om sneller de papieren te kunnen intrekken van schepen als de Steve Irwin. Dat schip van milieuorganisatie Sea Shepherd vaart onder de Nederlandse vlag.

Ouwehand voert aan dat de Kamer de discussie over het intrekken van de papieren als controversieel heeft verklaard, waardoor het volgende kabinet pas weer aan zet is. "Hij kan helemaal niets versnellen.'' Ze meent dat het demissionaire kabinet zich beter druk kan maken om Japan, dat jaagt op walvissen en zeehonden. De afgelopen jaren botsten Japanse walvisvaarders en actievoerders van Sea Shepherd regelmatig op volle zee.

Voor het kabinet begin 2010 viel, werkte het aan een aanpassing van de zeebrievenwet voor schepen die de veiligheidsregels op zee niet naleven. De Steve Irwin vaart sinds 2007 onder Nederlandse vlag. Onlangs begon ook de procedure om de Bob Barker, een tweede schip van Sea Shepherd, onder Nederlandse vlag te laten varen. Zeg maar nee, dan krijg je er twee, aldus Esther Ouwehand.

Zij denkt dat de demissionair bewindsman zich nu roert omdat binnenkort de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) begint. "En daar gaat Japan natuurlijk opnieuw klagen over de Sea Shepherd en wil het weten hoe het zit met de eerder beloofde maatregelen.''

Ouwehand heeft opheldering gevraagd over de kwestie. Ze gaf daarbij tevens aan dat Eurlings zich wat haar betreft beter druk kan maken over de aangetoonde aanwezigheid van Japanse walvisvaarders in natuurreservaten dan zich bezig te houden met "dreigementen over de zeebrieven aan het adres van Sea Shepherd''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.