Home

Achtergrond

'Laagopgeleiden stoppen moeilijker met roken'

Stoppen met roken kost mensen met een lage opleiding meer moeite dan hoogopgeleiden.

Zij hebben meer ondersteuning nodig, onder meer omdat zij minder zelfvertrouwen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van antirookorganisatie Stivoro en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarvan de resultaten maandag zijn bekendgemaakt.

Volgens Stivoro is het percentage Nederlanders dat rookt de afgelopen decennia afgenomen. Onder hoogopgeleiden is die daling sterker dan onder laagopgeleiden. Mede daardoor zijn de sociaaleconomische gezondheidsverschillen toegenomen.

Volgens het RIVM leven mensen met een lagere opleiding gemiddeld zes tot zeven jaar korter en kampen zij veertien jaar langer met beperkingen door ziekte en ongezondheid. Die verschillen worden volgens het onderzoek voor een belangrijk deel veroorzaakt door roken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.