Home

Achtergrond 3 reacties

LTO: schade door stuifzand

De Veenkoloniën hebben last van zandverstuivingen. Dat komt omdat akkerbouwers geen drijfmest meer mogen uitrijden, stelt LTO Noord.

Voor de akkerbouwers in de Drentse en Groningse Veenkoloniën gold tot januari een uitzondering op het uitrijverbod van dierlijke mest. Het ministerie van landbouw maakte voor de Veenkoloniën een uitzondering omdat de zandgrond gemakkelijk kan stuiven. Daarom mochten de akkerbouwers mest uitrijden.

Volgens LTO Noord lijden de akkerbouwers in de regio grote schade door het stuifzand. De organisatie wil het uitrijden van mest in de Veenkoloniën als noodmaatregel in stand houden. "Niet alleen waait vruchtbare grond weg, ook de jonge gewassen raken beschadigd door de rondwaaiende grond. Daarnaast lijkt het ons voor de toeristen die in de zandstormen terechtkomen, ook geen pretje", aldus een woordvoerder.

LTO-Noord heeft het probleem bij het ministerie van landbouw aan de orde gesteld. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn er genoeg alternatieven zoals het zaaien van gerst tussen de planten. De woordvoerder zegt dat het ministerie enigzins verrast is door het signaal van LTO.

Lees ook: VVD verwijt Verburg niets te doen tegen stuiven

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bolletje

  We doen alles om de gewasbeschermingsmiddelen op de juiste plaats te krijgen. Er is een hoop geinvesteerd in de driftarme spuittechniek, we laten ons met het wetboek in de hand bestelen van een of meer meters spuitvrije zone's en door het verbieden van een natuurprodukt [mest] en het te vervangen door afvalprodukten van de industrie, en chemie belanden de middelen toch nog op een plek waar het niet hoort. Chapeau voor degene die dat bedacht heeft! Die moeten we eigenlijk op een stuivend perceel zetten met zijn portemonaie open op de akker en dan kijken wat er gebeurd en wat er nog in zit als de wind is gaan liggen

 • no-profile-image

  Ilse

  De zandverstuingen in Drenthe beperken zich niet tot de veenkoloniën. Ook in Zuidwest-Drenthe vliegt het zand je om de oren.

 • no-profile-image

  Zandboer

  Klopt, vorige week gezien, of eigenlijk juist niet. Die paar kuub koemest zal tocg geen enorme druk op het milieu teweeg brengen. Weinig ammoniakstikstof, dus gewoon weer toelaten. Kunnen de mensen gewoon weer de was ophangen, twee vliegen in 1 klap, beter voor het imago dan deze bruine windfilm

Of registreer je om te kunnen reageren.