Home

Achtergrond 703 x bekeken 10 reacties

LTO: overheden moeten bermen op tijd maaien

Gemeenten, Rijkswaterstaat, provincies, spoorwegbeheerder Prorail en waterschappen moeten wegbermen maaien, voordat het onkruid tot zaadontwikkeling komt.

Een oproep daartoe doet LTO Noord. De landbouworganisatie zegt dat niet alleen boeren belang hebben bij het wegbermbeheer, maar ook weggebruikers. Volgens LTO Noord zijn weggebruikers net als boeren er al jaren de dupe van dat wegbeheerders niet omkijken naar hooggroeiend onkruid.

Bermen met onkruid van een meter of hoger zijn geen uitzondering, aldus LTO Noord. Het gaat om akkerdistels, fluitenkruid, krulzuring, berenklauw en Jacobskruiskruid, dat dodelijk kan zijn voor vee. Ongemaaid Jacobskruiskruid levert voor het vee overigens geen gevaar op, omdat de dieren het ongemoeid laten. Pas na het maaien en drogen kan het gevaar opleveren omdat vee het dan niet meer herkent.

LTO Noord zegt dat boeren door de hoge onkruiddruk extra moeten spuiten. "Het komt regelmatig voor dat bij spoorlijnen, snelwegen en braakliggende bouwgrond grote stukken weiland worden overwoekerd door onkruid."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  patrijs

  Wat een zielige aktie van deze LTO,schade door wat bermbloemen waar wat zoogdieren,vlinders en vogels op af komen.
  Werd de natuur net weer wat mooier kiest de LTO weer voor de ouderwetse jaren 50 kaalslag.
  Nee hoor kunnen we weer naar de dode maisakkers kijken.
  LTO schandalig,hoe durf je zo te zeuren over schade,betaal je de burgers ook voor de schade die je hen aanbrengt in de vorm an veeziektes.
  Bij deze LTO club gaat het alleen maar om eigenbelang,ze hebben de mond vol over biodiversiteit als ze er maar subsidie voor kunnen krijgen.
  Ik hoop dat gemeentes/waterschappen niet te zeer onder invloed staan van deze LTO

 • no-profile-image

  koetje

  Onkruid bloeit zo mooi en daar komen dan allemaal mooie vlindertjes,vliegjes en bijtjes op af,hier worden ecologische onderzoekers helemaal HOT van en ja er zit ook wel eens een eendje te broeden in een berm.

 • no-profile-image

  gert

  De bermen waren hier vorig jaar geel van het Jacobskruiskruid,ook bij Staatsbosbeheer kennen ze er ook wat van

 • no-profile-image

  Theo

  Onkruid is net als criminaliteit, je moet ze bij de kiem smoren!

 • no-profile-image

  wilco

  Veehouders moeten er tegenwoordig alles aan doen om de voedselveiligheid te waarborgen,maar het boeit de overheid blijkbaar niet hoe gevaarlijk Jacobskruid (en ook andere onkruiden) is voor het vee en de paarden in Nederland!!
  De overheid moet hierin een voorbeeldfunctie bekleden en er alles aan doen om de onkruiddruk in bermen en bossen te verminderen!

 • no-profile-image

  jan

  Dit zijn de kweekbedrijven van onkruid,inclusief SBB en Natuurmonumenten

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoewel ik een ecologisch verantwoord beheeer van ALLE terreinen voorsta even dit: het gemeenste onkruid dat ons land overwoekerd is het verderflijke LTO-kruid. Daartegen is zelfs Agent-Orange niet gewassen! Laat staan Round-up! Mijn dringend advies: verbiedt LTO en houdt deze organisatie eens indringend juridisch tegen het Forensisch Schouwlicht. U zult perplex staan. En mét mij beamen dat zulk een kankergezwel met wortel en tak uit onze samenleving verwijderd dient te worden. Liever nog vandaag dan morgen!

 • no-profile-image

  Koemelker

  Ik hoor van spotvogel geen argumenten voor zijn ietwat overdreven reactie.
  Begrijp niet wat er tegen het maaien van gevaarlijke onkruiden is. Het Jacobskruiskruid is giftig voor iedereen.

 • no-profile-image

  bakker

  mooi streven! loop hier al jaren tegen aan bij ons waterschap noorderzijlvest. verschuilen zich achter flora en faunawet.goed nabuurschap heet dat!!

 • no-profile-image

  gerard

  spotvogel moet op tijd naar bed, anders is hij 's morgens niet op tijd op z'n werk

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.