Home

Achtergrond

LTO: nog sprake van tekort melkvetten

De markt voor melkvetten is gespannen. De voorraadopbouw is beperkt terwijl de melkproductie in Noordwest-Europa nu op de voorjaarspiek zit. Voorlopig is er nog sprake van een tekort.

Dat meldt LTO in het maandelijkse melkmarktbericht. Drijvende krachten achter de aangetrokken zuivelmarkt zijn volgens de belangenbehartiger economisch herstel in Oost-Azië en olie-exporterende landen. De consumptievraag in Europa zou bevredigend zijn. De markt voor melkpoeder is gestabiliseerd. Dat is ook terug te zien in de recentste Nederlandse Zuivelnoteringen.

Wel heeft de EU nog 192.000 ton mageremelkpoeder in interventie. Wachten is tot de Commissie de resterende interventievoorraden boter en mager melkpoeder via tenders te koop aan gaat bieden. Dat gebeurt volgens LTO mogelijk in juni. Politieke onzekerheid en een negatieve stemming over de euro vormen een bedreiging voor verder herstel.

De dalende euro is op korte termijn positief voor de EU-export, maar op de lange termijn slecht voor de internationale concurrentiepositie. Opvallend is dat de productiegroei in de voornaamste exporterende landen tot nu toe vrijwel nul is. Daarbij wordt er volgens LTO gespeculeerd op verdere prijsstijgingen. Veehouders doen er volgens LTO goed aan rekening te houden met sterke prijsschommelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.