Home

Achtergrond 627 x bekeken 36 reacties

LEI: melkprijs op lange termijn rond 28 cent

Door schaalvergroting te stimuleren kunnen melkveebedrijven in efficiënt producerende landen in Europa zich beter voorbereiden op de toekomstige melkprijs.

Dat meldt LEI Wageningen UR in het rapport European dairy policy in the years to come.

Het LEI gaat vanwege liberalisering van landbouw- en handelsbeleid uit van een langetermijn-melkprijs van 27 tot 29 cent per liter. De huidige kritische melkprijs ligt volgens de onderzoekers in de meeste EU-landen op 34 cent per kilo melk.

Ongeacht het quotasysteem signaleert het LEI dat schaalvergroting sinds begin jaren 80 heeft doorgezet. Door schaalvergroting bleken melkveehouders in staat om de productiekosten te verlagen. Hierdoor kon een groot deel van de lagere opbrengstprijzen worden gecompenseerd.

Als melkveehouders hun bedrijven opnieuw verder kunnen vergroten kan volgens het LEI een significant deel in de toekomst produceren voor een melkprijs tussen de 27 en 29 cent. Het versneld verruimen van de quota zou hierbij helpen. Nu zou al een derde van de Nederlandse melkveebedrijven produceren voor een kritische melkprijs van 30 cent of minder. De kritieke melkprijs in België en Engeland ligt volgens het LEI zelfs lager.

Aanleiding voor dit rapport zijn vragen van het ministerie van Landbouw op welke manier de zogenoemde zachte landing kan worden verbeterd, zonder de grote lijnen uit het oog te verliezen. De huidige implementatie van de ’zachte landing’ zorgt er volgens het LEI voor dat melkveehouders in efficiënt producerende gebieden op een achterstand komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antje 1

  Zo is dat melkveehouderij. Los laten dat quotum.Gewoon keihard concurreren. Vrije wereldhandel!!! In de USA weet men daar alles van. Maar even een vraag: denk je nou werkelijk dat Frankrijk en Duitsland hun melkveehouderij naar de kloten laten gaan ? In Denemarken melken ze volgens mij al met veel grote melkveehouderijen. Hoe staan die er voor?

 • no-profile-image

  Realist

  Kan men in Nederland meteen over de kop gaan! Tegen zulke prijzen is niet tegen te werken. Geen bank die er geld in steekt, waar ook ter wereld! Frits van de Schans kan maar beter een andere baan zoeken. Alles kapot maken waar hij mee bezig is . Iets opbouwen kent hij niet, maar afbreken daar werkt hij graag aan mee! We kennen hem niet anders!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Verbaasde Lezer, zo gaat dat, 30 koeien melken wij voor ons brood, 30 voor de belasting, 30 voor huisvesting en verzekeringen, 30 voor onderhoud en afschrijving van de machines, en!, en 30 voor de rente en aflossing!!!... Zo zal het op héél véél bedrijven gaan die koeien melken, of gaat het bij jou anders??? Maar in de EU zijn het over het algemeen de NLers die graag tot het uiterste gaan (ook Boer Knap schreef daar reeds over). Gelukkig komen wij nu in een tijd dat de banken zeggen ''doe maar wat rustiger aan'', wij weten niet hoe de melkprijs zich zal ontwikkelen op lange termijn!!!... Zeggen de kredietgevers dan, tenzij de betreffende bank uw/jou bedrijf interessant vinden. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig, denkt o.g.t. Verbaasde Lezer, gij begrijpt dat ook!!!, daar twijfel ik niet aan!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  arjan

  Naamgenoot, daar hoef je niet voor in Frankrijk te zitten hoor, kan in Nederland wel degelijk ook. Alleen dan moet je geen stal gaan bouwen met 5 meter brede looppaden, waar je hier en daar nog een koe tegenkomt en waar een robot de stront door de roosters moet werken. Daarvan gaat je kostprijs pas omhoog!.

 • no-profile-image

  arjan

  verbaasde lezer, we melken om precies te zijn 71 melkkoeien en hebben sowieso met mijn vrouw samen beslten om niet over de 75 koeien heen te gaan want we willen absoluut op potstal blijve ( is iets bewerkelijker dan ligboxen maar de mest is vele malen beter dan gier) en de koeien laten weiden, ik vind dus ons bedrijf onder de categorie familiebedrijven vallen
  ik denk wel dat het er aan ligt of je iets meer of minder quotum nodig hebt naar aanleiding van je beginspositie, begin je met nul of weinig eigen vermogen, hebben de ouders al een boerderij, zijn er broers en zussen etc. maar kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die met 40 koeien en niet te veel investeringen een goed salaris uit het bedrijf kunnen halen en ook al hebben we vandaag 7 ton ik sluit niet uit dat we minder gaan melken als we een goede melkprijs beuren over de langere termijn dan hebben we daarna nog iets meer tijd voor gezin, hobby's en voor ons de brandweer aangezien mijn vrouw en ik allebei bij de vrijwillige brandweer in het dorp zitten ( ja, in het buitenland komt er ook nog een keer bij kijken dat je je aan moet passen want anders wordt je niet zomaar (vooral als nederlandse boer) geaccepteerd hier

 • no-profile-image

  boertje

  Hallo Snuggere Sierd, waarom besteedt je niet lekker wat werk uit? Je leeft maar 1 keer en gun een ander ook wat. Ik melk inderdaad 60 koeien en heb een prima inkomen en leven. Ik zal gek zijn om verder op te schalen naar 110. Veel succes!

 • no-profile-image

  koetje

  Ik zou wel willen dat er in Ned wat meer boeren waren met de nuchtere visie van Franse Arjen,helemaal mee eens.Behalve de opmerking over de derogatie,als je je mestgift niet aanpast aan je groeiseizoen pleeg je roofbouw op je grond en dat doen we nu sowieso ook al met die corrupte mestwet.

 • no-profile-image

  snuggere sierd

  melkveehouderij, wat bedoel je met achterstand???????????
  bedrijfsresultaat??
  sociaal leven??

  aantal koeien??

  liter per koe??

  wat je hebt gekregen van je ouders??

  percentage land in eigendom??

  wij boeren in het buitenland. zwaar gefinancierd. begonnen met weinig eigen vermogen. niks gekregen van ouders ( niet dat we dat zouden willen ) ( grond 60 % agrarische waarde, afgeschreven machines gratis, gebouwen getaxeerde waarde, kwotum gratis )

  wij, en net als de rest van de boeren in ons land hebben het zwaar. wij zijn 5 jaar boer, en zitten bij het gemiddelde qua bedrijfsresultaat in ons land. wij melken 110 koeien, jongvee thuis, geen loonbedrijf op het erf, geen smid op het erf, geen bouwbedrijf op het erf, geen melkmachine man op het erf, geen medewerker op het erf. dit betekent ook eigenlijk dat het sociaal leven minimaal is . maar wij doen dit omdat wij knokken voor ons bedrijf. wij zouden veel liever 60 koeien melken en nog tijd voor bv sport of hobby s met een goede melkprijs , dan zoals het nu gaat met een slechte melkprijs ( verwachte wereldmarktprijs of nog slechter ). Melkveehouder, wat is jou situatie??????????????

 • no-profile-image

  Boer

  Ik denk dat de de Arjan uit Frankrijk er niet ver naast zit. Door de nederlandse mentaliteit, (melken tot je er bij neer valt) zal de melkprijs lange tijd slecht zijn waarbij de 28 cent van het LEI volgens mij bruist van het optimisme. Ik zie de prijs ruim onder de twintig cent gaan en alle eigen vermogen naar de Rabo bank presies volgens plan. Dat is geen ondernemen maar dat is dom. Er wordt een spelletje gespeeld en de boeren stinken er in.

 • no-profile-image

  Sybren

  Inderdaad Nuchtere Fries en Snuggere Sierd. Deze ternd is al sinds jaren 60 aan de gang (Sicco Mansholt e.a.). We moeten meer gaan groeien om de kostprijs laag te houden en de politiek en ook de LEI zegt om die trend te blijven volgen. We hebben gezien waar dit ons leidt. Men wil dus niks leren. en idd @ Antje in de USA weten we alles van de vrije markt!!! Degenen met de grootste srongen vallen het hardst!!! Daarom is in de USA ook een discussue gaande voor dairy reform. Zie hier:
  http://www.progressivedairy.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4377%3Apd-poll-dairy-reform&catid=40%3Apolls&Itemid=66&utm_source=PD+Allied&utm_campaign=2c3bdb7df1-0810PD_05_21_2010_AGM&utm_medium=email&limitstart=10

 • no-profile-image

  nuchtere fries

  melkveehouderij denkt dat ie kan winnen van china nieuw zeeland en zuid amerika.
  Succes. West europa red het niet met wereldmarktprijzen. melkveehouderij bloedt dood in west europa als kwotum eraf gaat. in nederland is het net zo gesteld als in denemarken. in nederland zijn ook heel veel boeren die 2009 niet of minder afgelost hebben. zolang de banken nog financieren blijven de grondprijzen, dus de hypotheekwaarden op peil. de banken in denemarken zien het niet meer zitten in de landbouw, of de banken staan er zelf slecht voor. hierdoor zijn de grondprijzen gekelderd. gevolg onderwaarde. gevolg veel boeren die moeten stoppen, omdat de bank niet meer wil financieren. als de banken in nederland het niet meer zien zitten, gebeurd hier precies hetzelfde. qua bedrijfsresultaat over 2009 hebben nederlandse boeren het niks beter gedaan dan de denen.
  je kunt beter 60 koeien melken met een goede melkprijs, dan 300 koeien met een wereldmarktprijs. degene die dit niet doorhebben die zullen er ooit wel een keertje achterkomen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Arjan Fr. Waarom melk jij dan 80 tot 100 koeien(7 ton quotum) ? als je met 40 koeien ook de kost kan verdienen?Jij bent net zo hypocriet als de Ned. boeren.

 • no-profile-image

  gerrit

  heb je precies goed gezegd piet, dat wij ( de gemiddelde )nog genoeg brood en beleg hebben, en niet alleen boertje. dit kunnen we (gemiddelde ) echter wel vergeten met 28 ct. kun je wel grappig vinden piet, maar wat sierd zegt is wel realiteit.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Gerrit uit NH, wat Sierd zegt is realiteit!!!... Dat geloof ik ook, bovendien heb ik daar bewondering voor!!!... De meeste boeren hebben het ouderlijk bedrijf ge-érfd of gekregen en mogen dat vootzetten inclusief de goede band die de ouders reeds hadden met hun kredietgever!!!... Daarom Gerrit, ben ik het met u eens voor 100% dat uit die hoek de meeste klagers komen, dat zijn de verwende boeren-klagers!!!... Mensen/ondernemers zoals Sierd zijn er niet veel, ook dat weet ik uit ervaring!!!... Bovendien heeft ondergetekende ook niets ge-erfd of gekregen!!!... Daarom ben ik ook één van de weinigen die Sierd hélemaal begrijpt!!!... 'k Heb in grote lijnen dezelfde ervaringen opgedaan en meegemaakt!!!... Daarom ben ik samen met Sierd niet bang voor de TOEKOMST !!!!!..... groetje's, piet. < p.s. de contrasten vond ik ''grappig''>.

 • no-profile-image

  melkveehouderij

  Per direct het quotasysteem afschaffen, of de productieruimte flink verhogen, en niet wachten tot 2015. De euro verzwakt waardoor er exportkansen in het verschiet liggen. Met twee handen die kans grijpen om een/de marktpositie buiten Europa in te nemen voordat anderen dit (weer) doen. Uitbreiden met de huidige quotakosten is financieel gezien een doodlopende weg en zet de nederlandse melkveehouderij (nog meer) op achterstand.

 • no-profile-image

  jjj

  Dus als het lei zegt daar moeten we het mee doen....dan moet het maar!

  Kom op, wij verdienen meer dan dat, zo af en toe!!!

 • no-profile-image

  berend botje

  goeien per bedrijf is goed. groei europese kwotum is niet goed, en kwotum moet er blijven, zelfs terug naar 80 %. als je groeit moet je dit sober en functioneel doen zonder dure luxe, pas dan kun je de kostprijs per kg melk terugdringen.

 • no-profile-image

  arjan

  denk inderdaad ook dat in nederland de bedrijven te zwaar en over te lange termijn gefinancierd zijn feitelijk zijn de meeste boeren in dederland en denemarken geen boer maar levenslange medewerker van de bank want veelal betalen ze alleen rente en geen aflossing, we zijn hier in frankrijk 5 jaar geleden ( na 10 jaar in maatschap met een franse boer) voor ons zelf begonnen met 30000 euro eigen vermogen, hebben een gezinsbedrijf van 95 ha met 700000 liter melk van de grond 32 ha gekocht en over 5 jaar nog 12 ha de rest pacht
  de vooraden, machines en koeien zijn over 4 jaar afbetaald, de gebouwen over 7 jaar en de grond en woonhuis over 15 jaar (leningen van 9, 12 en 20 jaar tegen 3, 1.5 en 3.75 procent rente ja de franse overheid helpt de jonge boer hier nog) maar dan kan ik ook zeggen dat het mijn eigen bedrijf is, ik hoop dat het quotum er blijft en in iedergeval een landsquotum want we zijn hier erg huiverig dat de nederlands en deense veehouderij onze melkveehouderij kapot gaan maken om daarna alsnog ook kapot te gaan

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Correctie; Gerrit heeft niet over klagers geschreven, dat las ik ergens anders (ze zijn er wel). De reactie van Boertje komt overeen met de bevindingen/ervaringen van Sierd. Ga zo door Boertje en laat je niet gek maken, blijf jezelf, laat anderen maar gek doen, dat vind ik ook!!!... Ook dat is waar Gerrit, dat wil ik ook onderstrepen!!!...

 • no-profile-image

  boertje

  Hallo Snuggere Sierd, ook wij zijn met vrijwel niets begonnen. We werken hard en hebben nooit luxe geinvesteerd. We gaan niet op vakantie, maar proberen te genieten van de kleine dingen en tijd voor elkaar en het gezin. De meesten investeren in veel te dure stallen en trekkers. Vooral hier in Nederland gaat het tegen elkaar op. Als je niet aan het bouwen of uitbreiden bent hoor je er niet bij. Als je weinig eisen stelt en de bank niet de baas laat worden (max € 1,- per kg melk financiering) kan het prima uit met 60 koeien en heb je ook nog een normaal leven. Ik ben met hart en ziel boer, vind het het mooiste vak wat er is, maar als ik met 5 ton quotum niet meer rond kan komen, ga ik wat anders doen.

 • no-profile-image

  Giell

  Er zijn maar weinig fabrikanten van goederen of produkten die zo met hun kritische kostptijs lopen rond te leuren zodat de afnemer precies weet hoe weinig ze voor die producten gaan betalen

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  De achter stand van Nederland wordt steeds groter. Dure grond, natuur aankoop van landbouwgrond jaagt de prijs omhoog. Steeds strengere mestwetgeving, dure mest afzet en minder opbrengst van de grond. Nederland haalt eigen boeren onderuit! Laten we het maar niet over de hoge quotumprijzen hebben! Hoe wil je nog aan schaalvergroting doen!

 • no-profile-image

  wim

  hET LEI ZEGT EIGENLIJK, STEEDS MEER MELKEN (OOK MEER WERK) OM ZELFDE INKOMSTEN TE HOUDEM, BEN JE DAN GEK OF NIET MEER SOCIAAL??

 • no-profile-image

  snuggere sierd

  als de melkprijs goed was, was er inderdaad geld om meer uit te besteden. omdat wij met weinig eigen vermogen zijn begonnen, waren er meer koeien nodig om een levensvatbaar bedrijf te kopen. zoals ik al zei kunnen we financieel gezien meekomen met de gemiddelde deen, die al 18 jaar boer is en veel meegekregen hebben van pa en ma.( net als in nederland) ik gun een ander wel wat. maar wel nadat ik zelf ook wat heb verdiend. de lage melkprijs dwingt mij om zoveel mogelijk zelf te doen. maar nu jij. wat voor situatie zit jij, want je zegt dat je een goed inkomen hebt. die zijn er niet veel, ook nederland niet denk ik. (2009 ). Hoe lang boer??
  bedrijf schappelijk overgenomen van ouders ?? veel goede jaren gehad?? ( jaren 70, 80, 90 ) Deze factoren hebben grote invloed op als je wel of niet van 60 koeien kunt leven.

 • no-profile-image

  arjan

  berent,botje, als we het hele bedrijf hadden kunnen kopen dan hadden we dat gedaan ( 3000 euro/ha) en dat komt ook nog wel maar voor het moment wil de eigenaar het liever houden uit psychologische redenen, we huren voor ongeveer 120 euro per jaar/ ha
  de gemiddelde franse boer is bang voor de nederlandse/deense houding omdat jullie absoluut willen exporteren en tegen iedere prijs willen melken ook al moet er geld bij, terwijl dat er in de zuidelijke landen een mentalitijd heerst dat je als je bijv. met 40 melkkoeien je leven goed verdient, waarom zou je er 100 hebben ( omdat de buurman er 90 heeft????) als je veel exporteerd net zoals ned en den, en je dumpt dat melkpoeder op de wereldmarkt, dan maak je ten eerste de boeren in de arme landen kapot die niet aan de lage prijzen van deze melkpoeder kan tippen en tegelijkertijd maak je de europese veehouderij kapot want die kijkt naar de wereldmarktprijs die je net omlaag brengt door het exporteren, ik hoop van harte dat de europese grenzen dichtgaan en we op europees niveau aan onze eigen behoefte voldoen met behulp van regulering en daardoor een hoge melkprijs voor iedere melkveehouder ( hebben we ook geen subsidies meer nodig is de consument ook weer blij)
  er is nog een probleem in mijn ogen en dat is de europese milieunormen want hoe is het in godsnaam mogelijk dat niet voor ieder land dezelfde normen gelden wat betrefd mestproductie en dat ned een derogatie heeft.

 • no-profile-image

  berend

  ik ben het volledig met arjan eens, alleen niet wat je zegt over medewerker van de bank, en dat dit bij franse boeren niet zo zou zijn. ook ben ik het eens met arjan dat ned een voorkeursbehandeling krijgt ten opzichte van de rest van europa, en hierdoor minder ha per koe nodig is.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Wat een vreemde reactie van Realist. Een puur persoonlijke aanval op de persoon Frits van der Schans.Mij onbekend maar inderdaad erg merkwaardig en zeer m.i misplaatst op een reactiepagina.

 • no-profile-image

  wietse

  als je geboden prijs lager is dan je gefinancierde prijs ga je echt niet stoppen boertje. en deze kant gaat het echt wel op als er geen boeren meer zijn die de grond niet gefinancierd krijgen

 • no-profile-image

  berend

  arjan midden frankrijk.
  jij bent dus levenslange medew. van je verhuurder. wordt wel degelijk afgelost in ne. en den. 20 tot 30 jaar begin weinig aflossen veel rente eind weinig rente veel aflossen, zodat je over al deze jaren dezelfde jaarlasten hebt. als jij je geen medewerker van de bank voelt, hoe kan het dan dat jij bang bent dat ned. en den. de melkveehouderij in frankrijk kapotmaakt?????frankrijk houdt het toch langer vol als die geen slaaf van de bank zijn????

 • no-profile-image

  Boerin

  Heel heel vreemd hoor. Levert het LEI nu ineens conclusies op bestelling? Eerst rekenen ze voor dat de melk zeker 46ct/l kostprijs heeft, en nu zou het ook voor onder de 30 kunnen? Alsof je onbeperkt kan schaalvergroten met een alsmaar lagere kostprijs? Laat het LEI nu eens voorrekenen hoe ze aan die bedragen komt, hoeveel meer werk de boer hierdoor heeft, hoeveel meer risico, hoeveel meer vreemd vermogen en hoeveel hij/zij per uur aan inkomen daadwerkelijk overhoudt? En de ouders van de boer: moeten die dan wel hun oude dagen slijten in een huurhuisje en leven van hun AOW? Ik wil die cijfers wel eens zien. En hoeveel onzekerheid en onverwachte kostenstijgingen kan die onwaarschijnlijke kostprijs van het LEI dan nog verdragen zonder dat je bedrijf kapot gaat? En zeker geen woord over het principe, dat ongebreideld verhogen van het aanbod de prijs kan laten kelderen. En achteraf zeggen dat ze dat zeker niet hebben kunnen voorzien? Er is inderdaad steeds meer "efficiëntie" en schaalvergroting gekomen de afgelopen tientallen jaren. Maar tot welke prijs?? En hoe ver wil je gaan? De melkveehouderij is een van de laatste sectoren waar nog geen intensieve veehouderij op grote schaal plaatsvindt. Laten we ons eerst eens afvragen waar we toch mee bezig zijn, en hoe maatschappelijk gewenst deze ontwikkelingen eigenlijk zijn. Bovendien kan je niet teveel spotten met een sector die zo basaal is als de voedselproductie. Als die sector kapot gaat sta je met lege handen en een lege maag. (Of heeft u liever melk uit China en hormoonvlees uit Amerika...)

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Hoor ik hier nu een soort afgunst of neerkijkerij op diegene de boerderij van hun ouders , voor een redelijke prijs,overgenomen hebben? Nou laat een ding duidelijk zijn. Melken voor de werkelijke prijs in dit land is feitelijk onmogelijk.Of je moet voor veel geld uitgekocht zijn. De werkelijk is dat de verdwenen generaties nu nog hun nazaten subsidiëren. Misschien niet wenselijk maar het is wel de realiteit.

 • no-profile-image

  willem

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Grappige discussie; den ene heeft het beter met zichzelf getroffen dan den andere!!!... Maar belangrijk is dat wij bij een melkprijs van 28 cent per kg. melk.Wij nog genoeg over houden om brood te kopen en beleg!!!...

 • no-profile-image

  Frits van der Schans

  Op 23 mei 2010 23:26 schreef REALIST, NEDERLAND: "Frits van de Schans kan maar beter een andere baan zoeken. Alles kapot maken waar hij mee bezig is . Iets opbouwen kent hij niet, maar afbreken daar werkt hij graag aan mee! We kennen hem niet anders!"

  Beste "REALIST",
  Als je iets van me vindt, zeg het dan gewoon zelf en niet onder synoniem. Vreemd dat je me van alles toekent, terwijl ik met dit onderzoek niets te maken heb en ook niet op dit artikel heb gereageerd. Toevallig werd ik op jouw reactie gewezen.
  Heb een beetje lef en bel me op. Aan dit soort beschuldigingen, die nergens op zijn gebaseerd, heeft niemand iets.

 • no-profile-image

  Hans

  Het gaat er helemaal niet om wat de LEI verwacht van de melkprijs. Het gaat erom wat je als melkveehouder zelf van de melkprijs verwacht. En die verwachtig is voor iedereen anders. Maar als ondernemer moet je daar wel naar handelen. Dus gooi gerust al die "deskundigen" overboord en vaar gewoon je eigen koers.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  @Arjan en @Arjan, jullie zijn nadenkers!!!... Jullie gaan het maken!!!... Alle meelopers die mooi en modern belangrijker vinden, dan EENVOUDIG en EFFICIENT, krijgen het moeilijk met een gemiddelde melkprijs van 28 cent per kg. melk!!!... groetje's, piet.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.