Home

Achtergrond 296 x bekeken

'Kwaliteit afgestudeerde minder door bezuiningen'

Bezuinigingsplannen van de landelijk ambtelijke werkgroep onderwijs zullen ertoe leiden dat minder afgestudeerden kunnen voldoen aan de wensen van werkgevers in de tuinbouwsector.

Dat stelt het Productschap Tuinbouw in een notitie over de onderwijsplannen van een mogelijk nieuw kabinet en de effecten daarvan voor het tuinbouwonderwijs. "Het bedrijfsleven zal meer moeten investeren in na- en bijscholing van nieuwe werknemers die het reguliere dagonderwijs hebben afgerond." Werkgevers moeten meer dan nu samen met scholen werken aan specifieke arrangementen voor scholing.

De voorstellen van de ambtelijke werkgroep Onderwijs leiden tot een verlaging van de kosten voor overheid, maar hogere kosten voor ouders en werkgevers. De werkgroep heeft een pakket voorstellen aangedragen waarmee de overheidsuitgaven na vier jaar met circa 4,1 miljard euro per jaar worden verlaagd. Zo wil de commissie het aantal opleidingen verminderen, onder meer op de AOC’s.

Ook zijn voorstellen om de opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs te verkorten. Ook wil de commissie dat middelbare beroepsopleidingen niet langer worden bekostigd voor deelnemers van 27 jaar en ouder. Volgens het PT moeten de sectorale Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen hierop alert zijn bij cao-overleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.