Home

Achtergrond 171 x bekeken 3 reacties

'Kunstmatig prijs sturen belemmert uienhandel'

De uiennotering wordt te veel kunstmatig gestuurd.

Dat vindt uienverwerker en -exporteur Jaap Wiskerke. Hij pleit voor meer transparantie in de uienketen. Volgens Wiskerke wordt de beurs te veel beïnvloed door belanghebbenden. "We jagen de prijs steeds op en de klanten weg. De uienprijs ligt nu op 30 cent. Dat is ruim drie keer de kostprijs. De risico’s zijn groot. Het grote nadeel van de Nederlandse uienhandel is dat we worden geregeerd door speculatie. En dan noteren de beurzen ook nog eens op basis van één contract."

Wiskerke vindt dat het marktmechanisme onvoldoende ruimte krijgt. Dan fluctueren de prijzen niet zo snel. "De beurs is een spel. Er wordt gedacht dat de handel beter gaat als op de beurs hoog wordt ingezet. Dat is niet zo. Kunstmatig sturen leidt tot marktverstoring en dat belemmert de handel. Als het even niet loopt, laat Nederland gigantisch z’n broek zakken. Dan steekt angst de kop weer op."

Maas van den Heuvel, voorzitter en gespreksleider van de noteringscommissie op de beurs in Emmeloord, is heel duidelijk in zijn reactie: "Als de beurscommissie niet meer betrouwbaar is, moet je onmiddellijk stoppen." Het reglement geeft een minimum aan om tot een notering te kunnen komen. Voor uien en aardappelen geldt dat er zeker 100 ton moet zijn verhandeld. Er wordt alleen genoteerd op basis van gedane transacties van de afgelopen week. "Ik bewaar de betrouwbaarheid en zonodig eis ik inzage in contracten", legt Van den Heuvel uit. Hij benadrukt dat transacties altijd kunnen worden ingebracht. "Stuur ze op en ik breng ze in. Honderd procent anoniem voor koper en verkoper."

Ook wil Wiskerke meer transparantie. "Veel collega’s willen niet over hun voorraad praten. Ik heb 12.500 ton in bewaring, genoeg voor vijf weken. Dat betekent dat ik nog 8.000 ton moet kopen. Het is moeilijk om dat nu uit de markt te krijgen. En wie weet wat de prijs gaat doen? Ik laat het maar over me heen komen. Het zou wel helpen als de uienketen opener is over voorraden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric

  Goed om te proberen dit voor elkaar te krijgen, maar ik denk niet dat het ooit zal lukken!
  De handel en verwerkers zijn net als de telers, als je ze allemaal op dezelfde lijn hebt en alle neuzen staan dezelfde kant op dan staan ze voor een vuurpeleton!

 • no-profile-image

  joop

  wat een lulverhaal. De grootste belanghebbende is Jaap Wiskerke, waar heeft hij het over. Geen uien meer verkopen aan deze meneer met zelfkennis.

 • no-profile-image

  jeep

  Jaap Wiskerke is zelf een speculant...hij verkocht ook aan prijzen boven de 40 Euro per 100 kg in de baal enkele weken terug...

Of registreer je om te kunnen reageren.