Home

Achtergrond 440 x bekeken

Kou halveert aanvoer asperges

The Greenery krijgt 50 tot 60 procent minder asperges aangevoerd dan vorig jaar in deze tijd.

De prijzen liggen rond de 6 euro per kilo. Dat is beduidend meer dan vorig jaar, zegt een woordvoerder van de afzetorganisatie.

De oorzaak van de kleinere aanvoer is volgens de woordvoerder de lage temperatuur. "De kwaliteit van de asperges is over het algemeen goed, maar de kou heeft wel invloed op de kwaliteit. Daar besteden we extra aandacht aan."

De prijs van de asperges ligt momenteel rond de 6 euro per kilo, aldus de woordvoerder. "Afhankelijk van maat en kwaliteit. Dat is beduidend hoger dan vorig jaar. Toen was de aanvoer veel groter."

Halvering kilo-opbrengsten

Aspergeteler Marc Vermeer in Leende, tevens lid van de Product Markt Advies Commissie Asperges, constateert dat de kilo-opbrengsten zijn gehalveerd. "Door de kou groeit de asperge traag. Omdat de asperge daardoor langer in de grond zit, is de kans op roestvorming groter."

Vermeer ontvangt nu gemiddeld € 1,75 per kilo meer voor de AA-kwaliteit dan vorig jaar rond deze tijd. "Ondanks het feit dat de productie is gehalveerd ,is de prijs niet verdubbeld. Dat vind ik positief voor de sector. Als de asperges te duur worden laat de consument het product links liggen. De afzet komt dan dit seizoen niet meer op gang, ook als de aanvoer toeneemt en de prijs daalt."

Teler Piet van Cranenbroek schat dat de opbrengst 30 procent lager is. "Je hebt iets meer roestvorming op de asperges. Daardoor is meer tijd nodig voor het uitsorteren."

Van Cranenbroek is blij met de prijs. "Gelukkig blijft de prijs stabiel. Als te prijs te hoog wordt daalt de afzet. Als de prijs daalt valt afzet weg omdat afnemers dan wachten op lagere prijzen."

Of registreer je om te kunnen reageren.