Home

Achtergrond

Korting op EU-steun groente en fruit dreigt

Producentenorganisaties in de groente- en fruitsector hangt een korting op de Europese steun boven het hoofd, nu de Europese Commissie het aantal activiteiten onder de 'eerste verwerkingsfase' wil beperken.

Deze fase telt mee bij de bepaling van de productiewaarde van de organisaties. Dat heeft weer gevolgen voor de hoogte van de subsidie, omdat de subsidie aan de organisaties wordt uitgedrukt in een vast percentage van de productiewaarde.

Er bestaat verschil van mening over wat tot de eerste verwerkingsfase gerekend mag worden. Nu wordt dat ruim geïnterpreteerd, waardoor zaken als het vacuüm verpakken van producten eronder vallen. De Europese Commissie wil dit beperken. Ander bezwaar is dat er wel subsidie gaat naar verwerkende producentenorganisaties, maar niet naar afzonderlijke verwerkende bedrijven.

EU-lidstaten debatteren over de kwestie in het beheerscomité groente en fruit. Stemming over de kwestie vindt naar verwachting in juli plaats. Vooral Frankrijk, Italië en Spanje zouden tegen de voorstellen van de Commissie zijn, meldt persbureau Agra Europe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.