Home

Achtergrond

Klink verkoopt deel vaccins Mexicaanse griep

Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft een deel van de teveel bestelde vaccins voor de Mexicaanse griep weten te verkopen.

Estland, Litouwen, Macedonië en Suriname nemen in totaal 257.000 vaccins over, zo laat Klink de Tweede Kamer woensdag weten.

Hij probeert het nog wel maar denkt niet dat hij nog meer grote hoeveelheden kan slijten aan andere landen. Na veel onderhandelen kreeg hij producent GSK (GlaxoSmithKline) zover dat die de 3 miljoen vaccins die volgens afspraak nog zouden moeten komen, niet meer maakt. Dat scheelt 21 miljoen euro.

Van de 9 miljoen bestelde vaccins zijn er al 6 miljoen afgeleverd. Bij Novartis, de andere vaccinproducent, ving Klink bot. Het bedrijf heeft de 25 miljoen bestelde vaccins gewoon geleverd. Als zich daarvoor geen kopers melden, worden de vaccins vernietigd als ze over de datum zijn.

In juni 2009 bestelde Klink 34 miljoen vaccins vanwege de verwachte uitbraak van de Mexicaanse griep. Door het milde verloop van de epidemie bleken die niet allemaal nodig. Alleen mensen in risicogroepen werden ingeënt en daarvoor werden zo'n 11 miljoen vaccins gebruikt. De bewindsman wil een "strategische voorraad'' van 2,2 miljoen vaccins houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.