Home

Achtergrond

Kleine termijnhandel brouwgerst

Op de termijnmarkt in Parijs zijn vandaag minder dan honderd contracten verhandeld in brouwgerst. Dat is veel minder dan bij tarwe of mais.

Vandaag was de eerste dag dat op de termijnmarkt gehandeld kon worden in brouwgerst. De beursorganisatie NYSE Liffe maakte vorige maand bekend dat het telers, handelaren en verwerkers de mogelijkheid wil geven risico’s af te dekken op de termijnmarkt. Marktkenners reageerden sceptisch omdat er in brouwgerst veel minder gehandeld wordt dan in andere granen.

Ieder termijncontract op de beurs omvat 50 ton. Vandaag waren tot half zes ’s middags 74 contracten brouwgerst verhandeld. De handel in tarwe lag rond die tijd tegen de vierduizend stuks. Vorige week vrijdag zijn 9.104 tarwecontracten verhandeld. Vorige week maandag waren dat 7.623 contracten.

Bij mais waren vandaag aan het eind van de middag ruim vijfhonderd termijncontracten van eigenaar verwisseld. De vorige handelsdag waren dat er 539. Vorige week maandag zijn 590 maiscontracten verhandeld.

Volgens de beurs Euronext in Parijs kan verder nergens ter wereld worden gehandeld in brouwgerst op een termijnmarkt. De termijnmarkt in Hannover is in 2009 gestopt met de termijnhandel in brouwgerst.

Euronext heeft het echter anders geregeld. De termijnhandel in Hannover had veel aanbiedingspunten. Dat bemoeilijkte de handel. Euronext beperkt het termijncontract voor brouwgerst tot levering in de Belgische havens Gent of Antwerpen. Die havens liggen centraal voor de grote brouwgerstproducerende landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.