Home

Achtergrond 208 x bekeken

Kiezer meest positief over VVD na CPB-cijfers

De VVD komt volgens kiezers het beste uit de doorberekening van de partijprogramma's door het Centraal Planbureau (CPB).

Dat meldde Maurice de Hond zondag op basis van een eigen onderzoek op basis van een representatieve steekproef van ruim 1200 mensen. Van de ondervraagden vindt 41 procent dat de VVD het beste uit de bus komt, op afstand gevolgd door de PvdA met 12 procent.

De kiezer lijkt niet bijster onder de indruk van de CPB-cijfers. Eenderde geeft aan geen waarde te hechten aan de doorbereking en 46 procent een beetje waarde. Slecht 18 procent hecht veel waarde aan de doorberekening van het CPB. De relativiteit van de cijfers komt tot uitdrukking bij de fileaanpak. Op de vraag welke partij dit het beste aanpakt scoort de VVD met 25 procent het hoogst, terwijl het CPB de VVD-aanpak van de files als het minst effectief beoordeelde. GroenLinks, door het CPB als beste filebestrijder gemarkeerd, moet het evenals het CDA met 8 procent doen.

"Uit het antwoord rondom de files blijkt dat velen tijdens de verkiezingscampagne vooral worden bevestigd in hun mening die ze al hadden en niet door de cijfers zelf worden beïnvloed'', zegt onderzoeker Maurice de Hond. Toch hoopt 43 procent dat de doorberekening bij een volgende verkiezingen weer wordt gemaakt . De Hond: "Het hoort blijkbaar tot de Nederlandse folklore van Tweede Kamerverkiezingen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.